stari švaler / Ekshumirano tijelo Salvadora Dalija radi utvrđivanja mogućeg očinstva

Image
Foto: AP

Dalijevi ostaci čuvaju se u kripti Dali Theatre-Museuma u Figuerasu, u kojem se čuvaju neka od njegovih djela i slike koje je sakupljao

21.7.2017.
7:14
AP
VOYO logo

FIGUERAS - Forenzički i pravni stručnjaci počeli su u četvrtak uzimati uzorke DNA s balzamiranog tijela čuvenog španjskog slikara i jednog od najistaknutijih nadrealista Salvadora Dalija kako bi provjerili tvrdnje o njegovu navodnom očinstvu.  

Maria Pilar Abel, koja je rođena 1956. u sjevernom španjolskom gradu Figuerasu, Dalijevu rodnom gradu i mjestu gdje je pokopan, tvrdi da je njezina majka imala ljubavnu aferu sa slikarem te godinama pokušava dokazati da je njegova kćer. Majka je navodno bila domaćica u Dalijevu domaćinstvu 50-ih godina kada se među njima rodila tajna ljubav. Slikar je tada bio oženjen svojom slikarskom muzom Galom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je 1989., u dobi od 84 godine, Dali umro, njegovo tijelo balzamirao je Narcis Bardalet, koji je sada povodom ekshumacije utvrdio kako će uzimanje DNA sigurno biti uspješno, iako, kako je rekao, "postoje i poteškoće jer je tijelo balzamirano, a formaldehid je mogao oštetiti staničnu jezgru".

"Uzimanje uzoraka, kutnjaka, zubiju, kostiju, kako bi se izdvojila DNA bit će lako, jer je tijelo u relativno dobrom stanju", kazao je Bardalet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalijevi ostaci čuvaju se u kripti Dali Theatre-Museuma u Figuerasu, u kojem se čuvaju neka od njegovih djela i slike koje je sakupljao. 

Nagađa se da će možda trebati tjedni dok rezultati DNA testa budu poznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abel je tražila ekshumaciju na osnovi pravnih dokaza da je pokojni slikar njen biološki otac, a ako se pokaže da je to točno, mogla bi tražiti četvrtinu njegove imovine, kojom trenutno raspolaže zaklada Gala-Salvador Dali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo