PRIPREMITE SE / Europu idućeg tjedna čeka pravi kaos: 'Ovako nešto se dogodilo samo jednom u 72 godine'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dolazak intenzivnog toplinskog vala ponovno pokazuje kakav je učinak globalnog zatopljenja

22.6.2019.
10:25
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Meteorolozi su najavili da Europljane idući tjedan očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih u toplinskom valu "neviđenom" za lipanj koji će zahvatiti velik dio zapadne Europe. 

Od Velike Britanije do Belgije i Grčke, toplinski val stići će iz Magreba u Sjevernoj Africi i Španjolske s visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom idućeg tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 stupnjeva Celzijevih u utorak, odnosno 38 u srijedu, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOffice posebno je zabrinut zato što bi toplinski val mogao potaknuti "silovite oluje" pa je upozorio Britance da se pripreme na "vruće, vlažno i nestabilno" vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka će biti među zemljama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva C ovaj vikend.

U Francuskoj meteorolog Francois Gourand najavljuje "neviđen toplinski val za mjesec lipanj" koji će, nedvojbeno, potući prethodne toplinske rekorde za taj prvi mjesec ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljeti 2003., Francuska je pretrpjela intenzivni toplinski val koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba.

Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stupnjeva C pa stanovnici ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 1947. godine samo je toplinski udar od 18. do 28. lipnja 2005. bio intenzivan", kaže Meteo France te predviđa da bi kipuće vrijeme moglo potrajati šest dana.

Dolazak intenzivnog toplinskog vala ponovno pokazuje kakav je učinak globalnog zatopljenja na planet, a takvi vremenski uvjeti vjerojatno će biti češći, kažu meteorolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo