sve su veće / Evo koliko su statističke šanse da doživite još jednu pandemiju sličnu Covidu-19

Image
Foto: Shutterstock

U zadnjih nekoliko desetljeća imali smo svinjsku gripu, ptičju gripu i ebolu

24.8.2021.
16:00
Shutterstock
VOYO logo

Novi statistički podaci otkrili su kako su pandemije češće nego se mislilo. Tim stručnjaka utvrdio je da je postotak da se pandemija sa sličnom razinom utjecaja kao Covid 19 dogodi u jednoj godini dva posto. 

Šansa od 38 posto

Kada se to proračuna kroz životni vijek čovjeka, postoji šansa od 38 posto da će čovjek doživjeti barem jednu pandemiju u svom životu. Uz to, izgledi se stalno pogoršavaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije otkriće je da su velike pandemije poput COVID-19 i španjolske gripe relativno vjerojatne", rekao je William Pan, globalni istraživač ekološkog zdravlja sa Sveučilišta Duke.

Znanstvenici su pregledali povijesne zapise pandemija od 1600. godine do danas i i pronašli čak 476 dokumentiranih pandemija, od kojih je oko polovica imala poznat broj žrtava, piše Science Alert. Oko 145 ih je uzrokovalo manje od 10 000 smrti, a za oko 114 samo znamo da su postojale, bez podataka o broju smrtnih slučajeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarazne bolesti koje su trenutno aktivne poput Covida 19, HIV-a i malarije, nisu bile uključene u ovu statističku analizu. Tim je upotrijebio detaljno modeliranje s generaliziranom Pareto distribucijom za analizu podataka, otkrivši da je godišnji broj epidemija izrazito promjenjiv, a ekstremna epidemija poput španjolske gripe 1918.-1920. imala je vjerojatnost između 0,3 i 1,9 posto da se pojavi svake godine u posljednjih 400 godina.

"Sporo opadanje vjerojatnosti s intenzitetom epidemije implicira da su ekstremne epidemije relativno vjerojatne, a to je svojstvo koje je prethodno bilo neotkriveno zbog malo podataka o promatranjima i stacionarnih metoda analize", pojasnili su znanstvenici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
booster doza /

Izrael utvrdio da treća doza cjepiva bitno smanjuje rizik od zaraze

Image
booster doza /

Izrael utvrdio da treća doza cjepiva bitno smanjuje rizik od zaraze

Važnost ranog odgovora na izbijanje bolesti

U zadnjih 50 godina, porasle su razine novih patogena koji se šire među ljudima. SARS-CoV-2 najočitiji je primjer, ali u zadnjih nekoliko desetljeća imali smo svinjsku gripu, ptičju gripu, ebolu i mnoge druge. 

''Zajedno s nedavnim procjenama povećanja stope pojavljivanja bolesti iz rezervoara životinja povezanih s promjenom okoliša,  ovaj nalaz sugerira veliku vjerojatnost da će se vjerojatnost da doživite pandemiju sličnu Covidu-19 (a ona je trenutno oko 38 posto), udvostručiti u sljedećim desetljećima", piše tim stručnjaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, dok se još uvijek oporavljamo od trenutne pandemije, važno je ne pretpostavljati da nikad više neće vidjeti pandemiju koja bi nam život okrenula naglavačke.

Znanstvenici inzistiraju da bi nam kao lekcija koju nas je Covid naučio, najvažnije bio uočiti važnost ranog odgovora na izbijanje bolesti i izgradnje kapaciteta za nadzor pandemije na lokalnom i globalnom nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo