Stanje uma / Fenomen dalmatinske 'fjake' na naslovnici BBC-a: 'Sjedila sam na užarenom kamenu Straduna, odjednom mi se dogodilo'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pod naslovom 'Dalmatia's fjaka state of mind' autorica teksta se osvrnula na stanje uma koje karakterizira težnja ni za čim

20.1.2018.
11:33
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Kristin je porijeklom iz Hrvatske, živi u Americi te se tijekom desetak boravaka na našoj obali dobro u upoznala s pojmom fjaka za koji je prvi put čula kada je čekajući vlasnika apartmana u kojem je trebala odsjesti, a koji je kasnio, čula da mu je "fjaka". Naime, kako piše, čini se da je došla baš u vrijeme "fjake" koja je bila izavana visokim temperaturama toga ljeta.

Kada se vlasnik apartmana napokon pojavio i donio ključ nije se ni ispričao ni objasnio gdje je bio. Kristin kaže da joj trebalo neko vrijeme da shvati stanje "fjake". Mještanin joj je objasnio da je "fjaka" subliminarno stanje uma u kojem čovjek ne teži ničemu, da se to ne može naučiti, te da je to dar od Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put je i ona sama doživjela "fjaku" nakon sat vremena sjedenja na užarenom kamenu Straduna u Dubrovniku ispod drveta koji ju je djelomično zaklanjao od direktnog sunca. Osjetila je da je vrućina postepeno umara, energija joj je kopnila i osjetila je da ne može ništa raditi.

Primjetila je kako se mještani tijekom "fjake" uvlače u zatvorene prostore, miruju ili spavaju kako bi okrijepili um i tijelo. I sama se, kaže, navikla i navukla na popodnevni odmor i prepustila se "fjaci". Prihvatila je taj dalmatinski usporeni ritam i živila dan po dan, što je za jednu njujorčanku bilo poprilično teško, piše BBC, a prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo