neugodni susreti / Gdje se sve na Jadranu nalaze koje vrste meduza? Proširile su se daleko izvan Istre, pokazuju nove karte

Image
Foto: Shutterstock

U odnosu na tjedan ranije stručnjaci su uočili dvije nove vrste koje prethodnog tjedna nisu primijećene. Sad ih ima i u Dalmaciji, te u susjedstvu RH

22.7.2022.
9:27
Shutterstock
VOYO logo

Nove karte gdje su sve primijećene meduze na hrvatskom dijelu obale Jadrana, pokazuju da to sad više nije samo priča s istarskih plaža. Centar za istraživanje mora iz Rovinja, Instituta Ruđer Bošković, objavio je prikaz područja na jadranskoj obali na kojima su prijavljivana opažanja šest vrsta meduza u tjednu od 9. do 15. srpnja.

U izvještaju ih nazivaju "želatinozni plankton" i ističu da je riječ o 84 opažanja. Najviše puta prijavljeno je opažanje kompas meduze o kojoj se posljednjih tjedana najviše pisalo, 45 dojava. RTL je u lipnju prenio savjet stručnjaka da joj se "nikako ne približavate", zato što je njen dodir "izrazito neugodan" i izaziva "strašnu bol", a može dovesti i do nesvjestice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
upute za kupače /

Opasne kompas meduze šire se Jadranom: 'Ako vas opeče, nikako ne ispirite tekućom vodom!'

Image
upute za kupače /

Opasne kompas meduze šire se Jadranom: 'Ako vas opeče, nikako ne ispirite tekućom vodom!'

Meduza kompas još uvijek se u tom tjednu vodi kao primijećena samo u Istri na zapadnoj obali, isto kao i meduza imena morski orah koja je primijećena 11 puta. Ona nazvana morska pluća primijećena je 17 puta, i to na zapadu Istre, djelomično i na istoku, te na sjeveroistočnoj obali Krka koja gleda prema Crikvenici.

Uhati klobuk je, pak, primijećen samo jednom u tom tjednu, ili je barem samo jednom prijavljeno da ga je netko vidio, a viđen je također na zapadnoj obali Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar iz Rovinja izvijestio je o dojavi još dvije meduze u odnosu na prethodni izvještaj:

"Mediteranska meduza Cotylorhiza tuberculata (dva puta) i hidromeduza Olindias muelleri (dva puta), ali i dojave su iz šire geografske regije (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora). Dva izvješća nisu bila dovoljno detaljna za identifikaciju; 4 osobe su prijavile ubod (meduze)."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Centra pozivaju građane da im, ako primijete meduze, o tome dojave skupa s fotografijom, datumom i mjestom gdje su ih vidjeli ili na e-mail adresu tkogovs@irb.hr ili preko društvenih mreža @CIMrovinj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnije aktualno registriranu rasprostranjenost meduza možete proučavati u galeriji uz članak.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo