kakav prizor! / Golema masa pluta Pacifikom: 'To je splav vulkanskih stijena veličine 20.000 nogometnih igrališta'

Nautičari su upozoreni da se ne približavaju zbog potencijalne opasnosti

26.8.2019.
16:45
VOYO logo

Tihim oceanom pluta golema "splav" sastavljena od vulkanskih stijena koja se prostire na 150 četvornih kilometara, objavili su znanstvenici.

"More" plavca, lake i spužvaste stijene, veličine 20.000 nogometnih igrališta prvi su sredinom kolovoza uočili australski nautičari, prenosi u ponedjeljak BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci kažu da splav vjerojatno potječe od podzemnog vulkana kod Tonge koji je prema satelitskim snimkama erumpirao 7. kolovoza.

Nautičari su upozoreni da se ne približavaju zbog potencijalne opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavac je laki, šupljikavi kamen koji može plutati na površini vode i nastaje kada se magma vrlo brzo ohladi.

Golema "splav" takve stijene najvjerojantije se pojavljuje kada se vulkan nalazi u plitkim vodama, pojašnjavaju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australski par koji je katamaranom plovio na otočje Fidži prvi ga je uočio kada je tijekom noći u njega slučajno uplovio.

"Valovi su se odjednom smirili i brod se zaustavio", rekli su Michael Hoult i Larissa Brill o toj noći 16. kolovoza. "Glatka nakupina prostirala se na mjesečini dokle god je pogled sezao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom trenutku su zaglavili, ali su se uspjeli izvući. Uzeli su uzorke stijene, neke veličine košarkaške lopte i poslali ih na Sveučilište Queensland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geolog Scott Bryan kaže da se takve mase u toj regiji mogu vidjeti svakih pet godina. "Fenomen se povremeno pojavljuje. Kako su otoci usred oceana, ljudi ga opaze, ali se onda poslije ne može naći", pojasnio je. "Ponekad se čini kao da se cijeli ocean pretvorio u kopno".

"U ovome trenutku na okupu je više od bilijun komada plavca, ali masa će se s vremenom raspasti i raspršiti po tom području", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Splav" se trenutno kreće prema Fijiju i vjerojatno će proći kraj Nove Kaledonije i Vanuatua, a dijelovi bi mogli doći do Australije.

Kako se masa nošena oceanskim strujama bude kretala, plavac bi mogao postati novi dom morskim životinjama, kažu stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velik broj životinja može se uhvatiti za stijene i tako prijeći tisuće kilometara. Prema tome, to je način da se na nekim mjestima obnovi ekosustav, ali tako mogu stići i invazivne vrste", upozorio je dr. Martin Jutzeler sa Sveučilište na Tasmaniji.

Dođe li do Australije, to bi moglo pomoći u obnovi Velikog koraljnog grebena, ističu znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo