NEOBIČNA POJAVA / Građanima stižu pozivi s nepoznatih brojeva, a osobe tvrde da ih nisu zvale: Teleoperateri pojasnili o čemu se radi

Image
Foto: Shutterstock

Teleoperateri A1 i Hrvatski Telekom ovako su objasnili ovo neobično pozivanje

17.2.2022.
17:29
Shutterstock
VOYO logo

Mnogi građani ovih dana primijetili su neobičnu pojavu na svojim mobilnim uređajima. Na ekranu njihovih mobitela se prikaže neodgovoren poziv s nepoznatog broja, a kada ga nazovu, osoba s druge strane slušalice tvrdi da ih nije nazivala. Jednom od građana kojemu se dogodila ova bizarna situacija, rekao je kako se osoba kojoj je uzvratio poziv požalila da joj se to u posljednje vrijeme često događa, piše Dalmatinski portal.

Teleoperateri A1 i Hrvatski Telekom ovako su objasnili ovo neobično pozivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Upoznati smo sa situacijom u kojoj korisnici primaju sumnjive pozive na svoje brojeve ili se drugim korisnicima prikazuje da su primili poziv od korisnika koji nije uputio taj poziv. Nažalost, ovdje je riječ o zlouporabi prikaza broja pozivatelja, gdje se primatelju poziva pokazuje nasumični telefonski broj koji ne odgovara stvarnom pozivatelju. Nismo jedini operator u Hrvatskoj koji se susreo s ovim problemom te u suradnji s ostalim operatorima i HAKOM-om radimo na pronalaženju rješenja i smanjenju broja takvih slučajeva'', kazali su Dalmatinskog portalu iz A1. 

Sve korisnike koji su se susreli s ovom situacijom, ali i one koji nisu, upozoravaju da oprezno pristupaju pozivima koje primaju s bilo kakvog nepoznatog broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vrlo je važno da ako imaju propušteni poziv s broja koji im nije poznat, da ga ni u kojem slučaju ne uzvraćaju. Isto vrijedi i za nepoznate linkove i SMS poruke pristigle s nepoznatih brojeva, kod takvih kontakata uvijek je najbolja opcija prakticirati dodatan oprez i jednostavno ih ne klikati, odnosno ne odgovarati na njih'', upozoravaju iz A1 Hrvatska. 

Image
dobro je znati /

Svaka kuna je bitna: Nekoliko trikova kako do jeftinijeg, ali učinkovitijeg grijanja

Image
dobro je znati /

Svaka kuna je bitna: Nekoliko trikova kako do jeftinijeg, ali učinkovitijeg grijanja

I u Telekomu su potvrdili kako su čuli za slične situacije, a riječ bi mogla biti, kažu, o zlonamjernom softveru koji su korisnici nesvjesno instalirali prilikom posjeta malicioznim internet lokacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rezultat toga je da takav softver može slati poruke ili pozivati brojeve iz imenika osobe čiji je mobilni uređaj 'zaražen', odnosno pozivati nasumične brojeve pa tako korisnici dobivaju poruku o propuštenom pozivu. Iako mobilni uređaj može raditi normalno te korisnici na njemu obavljaju uobičajene zadatke bez problema, postoji mogućnost da je na njemu instalirana zlonamjerna aplikacija koja bez znanja korisnika obavlja pozive te tako stvara neželjene troškove'', pojasnili su iz Telekoma.

''Kako bi se očistio mobilni uređaj od zlonamjernih programa ili aplikacija koje generiraju neželjene troškove, prijedlog je da se uređaj pokrene u sigurnom modu rada (safe-mode). Isto se postiže na nekoliko načina, pa je najbolje da korisnici provjere kako to učiniti na stranicama proizvođača njihovog mobilnog uređaja. Kada je uređaj u sigurnom načinu rada, tada je moguće ukloniti aplikacije za koje se sumnja da su zlonamjerne, a koje nije bilo moguće ukloniti ranije ili su bile skrivene. Preporuka je i posjet nekom od servisa specijaliziranih za mobilne uređaje, u kojem mogu pružiti stručnu pomoć u ovakvim situacijama'', napominju iz Hrvatskog Telekoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo