Stručnjaci upozoravaju / Graničar se mora prestati igrati na satu tjelesnog! Popularnu igru iz djetinjstva mnoge škole zabranile

Image
Foto: shutterstock

"Ta je igra pandan legaliziranom nasilničkom ponašanju"

27.6.2019.
8:22
shutterstock
VOYO logo

Pedagoginja i profesorica na kanadskom Sveučilištu British Columbia, Joy Butler, tvrdi da se graničar - igra čiji je cilj izbaciti iz igre suparničkog igrača pogotkom lopte, više ne bi trebao igrati na satu tjelesnog, prenosi Cbc.ca. Do zaključka da je riječ o 'opresivnoj' i dehumanizirajućoj' igri došli su istraživanjem u kojemu su učenike ispitivali kako se osjećaju tijekom igranja graničara.

Graničar = legalizirano nasilje?

Profesori s kojima je porazgovarala kazali su joj kako je graničar zabavan način poticanja učenika na tjelovježbu te da ih dobro oblikuje za stvaran život, no ona se s time ne slaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je igra pandan legaliziranom nasilničkom ponašanju, tvrdi Butler.

Podijelila je priču osnovnoškolke koja se skrivala u stražnjem djelu dvorane, sve kako bi izbjegla udarce loptom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je proganjana. I što je uspjela naučiti iz tog iskustva?", pita se Butler i dodaje kako igra zapravo djecu uči izbjegavati razredne kolege, umjesto da ih povezuje. Nastavnici na raspolaganju imaju alternativne aktivnosti koje djecu ne uče da je primjereno viktimizirati druge ljude. 

Igra kontradiktorna

Napominje da se ne zalaže za potpunu zabranu ove igre u školama, što je dio njih u SAD-u već učinio, nego da nastavnici sami shvate da se graničar ne bi trebao igrati te da posvete pažnju učenicima koji se uvijek skrivaju u pozadini, umjesto da u fokus stavljaju one najglasnije koji se zadovoljavaju 'skidanjem ljudskih meta'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stephen Berg, profesor na istom Sveučilištu prisjetio se kako je odrastao obožavajući graničara, igre koju su njegovi nastavnici nazivali ‘ubojitom’ loptom. Nakon što je postao nastavnik, njegovo se mišljenje promijenilo.

"U školama puno govorimo o ljubaznosti, dobroti i empatiji, a onda ti termini na tjelesnom ostaju izvan dvorane. Pomalo je to kontradiktorno onome što djecu učimo na nastavi, kazao je Berg koji se slaže kako postoje brojne aktivnosti koje mogu zamijeniti graničara, piše Cbc.ca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo