OD PONEDJELJKA / Grički top od Valentinova ponovno počinje pucati u podne: Nije ga se čulo od petrinjskog potresa

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Top je prvi put u Zagrebu pucnjem podne označio prvoga dana 1877. godine na inicijativu hrvatskog književnika te gradskog vijećnika Đure Deželića

10.2.2022.
9:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Grički top, jedna od najpoznatijih zagrebačkih znamenitosti, u ponedjeljak će glasnim pucnjem ponovno početi označavati podne što je, po prvi put poslije Prvog svjetskog rata, prestao činiti zbog posljedica potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb.

"Grički top, kao jedna od poznatih zagrebačkih znamenitosti i važnih turističkih atrakcija s tradicijom dužom od 140 godina, nakon više od godinu dana obustave nastavit će s izvođenjem glasnog pucnja. Pucanj u podne s Kule Lotrščak ponovno će se svakodnevno izvoditi počevši od 14. veljače 2022. godine", priopćili su u četvrtak iz Zagrebačkog holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, top je prvi put u Zagrebu pucnjem podne označio prvoga dana 1877. godine na inicijativu hrvatskog književnika i publicista te gradskog vijećnika Đure Deželića.

Image
best of /

Pregled 2021. za RTL Direkt: Uskoro će imati 7 godina, no i dalje osvaja nagrade gledatelja!

Image
best of /

Pregled 2021. za RTL Direkt: Uskoro će imati 7 godina, no i dalje osvaja nagrade gledatelja!

Prvotno je bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, a danas je u kuli Lotrščak na Griču i peti je po redu, nabavljen za Univerzijadu 1987.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o brdskom topu tipa Howitzer M116, kalibra 76mm, domet mu je 7929 metara, a jačina zvuka pucnja 140 decibela.

Nije pucao tijekom cijelog Prvog svjetskog rata, sve do 1928., a po prvi puta nakon tog svoju 'zadaću' prestao je obavljati nakon šteta na kuli koje je izazvao zagrebački potres u ožujku prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grički top ponovno je u podne počeo pucati 11. svibnja 2020., a nakon što je 28. prosinca te godine zapucao dvadesetak minuta prije potresa koji je pogodio sisačko-moslavačko područje s epicentrom kod Petrinje, od toga dana više ne puca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo