Treba biti skeptičan / Hakeri ukrali podatke 267 milijuna Facebook korisnika, stručnjaci upozorili: 'Pazite na ovo'

Image
Foto: shutterstock

To što su napravili razljutilo je zagovornike privatnosti te su rekli da narušava povjerenje u ključni digitalni sigurnosni alat

20.12.2019.
10:44
shutterstock
VOYO logo

Baza podataka s čak 267 milijuna podataka, većinom brojeva mobitela te korisničkih imena korisnika Facebooka gotovo dva tjedna bila je objavljena na internetu bez ikakve zaštite, otkrili su stručnjaci. 

Pripadala je navodno hakerima, a ne Facebooku, piše ThereatPost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova velika baza podataka vjerojatno će se koristiti za krađu identiteta i neželjenu poštu, posebno putem SMS-a", napisali su u izvještaju sigurnosni stručnjaci. Baza je vrlo brzo uklonjena

Upozorili su da korisnici Facebooka moraju paziti na sumnjive tekstualne poruke te trebaju biti skeptični prema nepoželjnim porukama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlogodišnja otkrića da je Facebook koristio osobne podatke dobivene za dvostupanjske autentifikacije računa za kreiranje oglasa, razljutilo je zagovornike privatnosti te su rekli da narušava povjerenje u ključni digitalni sigurnosni alat.

Facebook više neće unositi brojeve korisnika koji su mu dodijeljeni za provjeru autentičnosti za opciju "ljudi koje možda poznajete", priopćili su iz Facebooka za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već su stopirali i to da se brojevi koriste za svrhe oglašavanja te sad to žele proširiti i na prijedloge prijatelja, piše Business Insider.

Facebook bi tako trebao smanjiti količinu podataka koju prikuplja od korisnika, napraviti jasnija pravila te uvesti jaču tehničku kontrolu nad kretanjem podataka unutar i izvan tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo