Scenarij iz SF filma / Hakeri 'oteli' hotel u Austriji, vlasnici za njega morali platiti otkupninu

Image
Foto: Seehotel Jagerwirt Facebook/Screenshot

Hakeri su u svojim rukama držali čitav informatički sustav, od rezervacije do plaćanja, a i vrata soba s elektronskim zaključavanjem bila su blokirana

31.1.2017.
11:21
Seehotel Jagerwirt Facebook/Screenshot
VOYO logo

Nakon što je austrijski luksuzni hotel Seehotel Jägerwirt pao u ruke hakerima, njegovi su vlasnici bili primorani platiti otkupninu kako bi povratili kontrolu nad institucijom. 

Hotel je na meti hakera već nekoliko mjeseci, no najbitniji napad dogodio se tijekom vikenda koji obilježava otvorenje zimske sezone, 21. i 22. siječnja. Tada su hakeri držali u svojim rukama čitav informatički sistem, pa nije funkcioniralo ništa, od sustava rezerviranja i plaćanja soba, do elektronskih ključeva za ulazak u sobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o informatičkom napadu poznatom pod nazivom "ransomware" - hakeri preuzmu kontrolu nad nekim sustavom ili informacijama potrebnima osobi, "zaključaju ih", te nakon toga traže otkupninu kako bi nanovo omogućili pristup vlasniku. 

Hotel je na kraju bio primoran platiti otkupninu u altarnativnoj valuti, bitcoinima, u iznosu od 1500 dolara (dva bitcoina). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak na stari sustav zaključavanja

Iako su internetom kružile strašne priče o tome kako su gosti bili zaključani unutar ili izvan svojih soba, administracija hotela tvrdi da su se vrata ipak mogla otvoriti te da gosti "nisu ničega bili svjesni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su primili novac, hakeri su "oslobodili sustav" te je sve počelo normalno funkcionirati. No navodno se hotel našao na meti napadača nakon svega par dana.

Sada u hotelu kao spasonosno rješenje vide "povratak u prošlost" to jest, uz dodatno osiguravanje informatičkog sustava, vratiti se dobrim starim bravama, koju neće otvarati nikakve elektroničke kartice već ključevi, piše francuski Le Monde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo