sve za moć / Hirevima megabogatih nema kraja, posljednji u nizu je svemirski turizam. Evo zašto je to scenarij katastrofe za čovječanstvo

Image
Foto: AP Images

Zbog hireva mega-bogatih i nekoliko minuta provedenih u svemiru, čovječanstvo bi moglo snositi neviđene posljedice

25.7.2021.
15:00
AP Images
VOYO logo

Najbogatiji čovjek na Zemlji, Jeff Bezos ovaj tjedan postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir nakon Richarda Bransona. Iduće godine, Elon Musk planira istu avanturu. Ako se ovim bogatašima ostvari cilj, takvih letova bit će sve više u budućnosti. Sva trojica žele da svemirski turizam postane glavna atrakcija, ali najveću cijenu tog pothvata mogli bismo platiti upravo mi, piše Gizmodo.

Zbog hireva mega-bogatih i nekoliko minuta provedenih u svemiru, čovječanstvo bi moglo snositi neviđene posljedice: To se ne odnosi samo na zagađenje i klimatsku krizu, nego i na neodrživu razinu nejednakosti i koncentracije moći pojedinaca. Rezultat? Milijarde stanovnika naše Zemlje će patiti. Definitivno nešto što se ne bi trebalo slaviti niti veličati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
11 minuta /

Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu danas kreće u svemir: 'Uzbuđen sam, ali nisam nervozan. Spremni smo.'

Image
11 minuta /

Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu danas kreće u svemir: 'Uzbuđen sam, ali nisam nervozan. Spremni smo.'

Ni Bezos, a ni Branson nisu pretjerano komentirali utjecaj koji će njihove svemirske avanture imati na klimu i okoliš. Svaki svemirski let predstavlja veću prijetnju zato što izravno zagađuju stratosferu. Ipak, privatna kompanija Jeffa Bezosa Blue Origin tvrdi da će štetni učinak na ozonski omotač biti minimalan. A cijena leta u svemir? Prava sitnica: Trebate izdvojiti samo 200-250 tisuća dolara.

Takvi letovi na rub svemira pridodaju individualnoj emisiji ugljikovog dioksida Bransona i Bezosa koji su ionako već nevjerojatno veliki jer preferiraju redovito letjeti privatnim avionima. Samo usporedbe radi, za jedno putovanje, privatni avion ispušta dvostruko više ugljika nego što prosječni Amerikanac 'ispusti' cijele godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Savršena' slika nejednakosti

No, da ne bude baš sve crno, postoje i dobri razlozi za putovanje u svemir. Bez astronautskih misija, ne bismo imali satelite koji prate opasno vrijeme, a važno je i proučavati druge planete, ne samo zato što tako možemo bolje razumjeti klimatsku krizu na Zemlji.

Ipak, proučavanje svemira i rekreativna putovanja nisu ista stvar. Dok prvo služi konkretnom cilju, drugo služi isključivo interesima najbogatijih koji imaju sve resurse na raspolaganju da ispune svoje želje. To je svakako jedan od najslikovitijih prikaza ekonomske i društvene nejednakosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako jednog dana zaista uspijemo stvoriti tzv. čista goriva, njihovo korištenje za svemirski turizam i dalje nije održivo. Ono što bi ovi milijarderi voljeli da mislimo jest da bi to mogao biti početak ljudske kolonizacije svemira, u slučaju da toliko uništimo Zemlju da se jednog dana na njoj više ne bude moglo živjeti.

Space X želi kolonizirati Mars, Bezos želi sagraditi kolonije u orbiti Zemlje. Takvi prijedlozi, u najmanju su ruku apsurdni. To se neće ostvariti, niti će stvoriti održivu alternativu životu na Zemlji, dragocjenom planetu koji ima apsolutno sve resurse koji su nam potrebni, samo kad bi ih milijarderi prestali uništavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo