Posljednji svemirski spektakl / Hladno, mračno i usamljeno: Umiranje svemira obilježit će tama, ali nešto bi u njemu moglo svijetliti

Image
Foto: Shutterstock

Svemir je pripremio još jedno iznenađenje prije nego li se potpuno ugasi

19.8.2020.
16:02
Shutterstock
VOYO logo

Znanstvenici su otkrili da bi kraj svemira i svega što u njemu postoji mogao biti "tužan, usamljen i hladan". 

Neće ličiti na sebe

Unatoč nagađanjima o miru i mraku, postoji mogućnost i za tihe "vatromete" kada zvijezde, koje nikada nisu trebale eksplodirati, postanu spektakularne supernove

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je scenarij koji predviđa najnovije istraživanje Matta Caplana, profesora s američkog Illinois State University, a koje bi trebalo biti objavljeno u znanstvenom časopisu Monthly Notices kojeg izdaje Royal Astronomical Society, prenosi The Independent.

Image
Novo otkriće /

NASA otkrila skriveni ocean u Sunčevom sustavu: 'Ceres je dokaz da postoje planeti pogodni za naseljavanje!'

Image
Novo otkriće /

NASA otkrila skriveni ocean u Sunčevom sustavu: 'Ceres je dokaz da postoje planeti pogodni za naseljavanje!'

Prema tom istraživanju, dok se bude primicao svom kraju, svemir će biti gotovo neprepoznatljiv u odnosu na svoju sadašnju sliku. Do tog će trenutka ljudska vrsta već odavno izumrijeti. Svemir će biti u potpunosti mračan i posut crnim rupama i ostacima zvijezda koje su odavno izgorjele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neočekivana supernova

Ono na što se fokusira Caplan u izradi novog znanstvenog rada jesu takozvani "crni patuljci", odnosno, zvijezde koje će se nalaziti usred mračnog, umirućeg svemira. Trenutno se manje zvijezde koje ne mogu eksplodirati u supernovu smanjuju u bijele patuljke i mijenjajući izgled svemira trilijunima godina prije nego što se on ugasi.

"Zvijezde čije je masa otprilike deset puta manja od mase Sunca nemaju dovoljnu gravitaciju niti su dovoljno guste kako bi proizvele željezo u svojoj jezgri, kao što to čine ogromne zvijezde. Stoga, one trenutno ne mogu eksplodirati u supernovu", kazao je Caplan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se ti bijeli patuljci budu hladili u sljedećih nekoliko trilijuna godina, postepeno će ugasnuti, zalediti se i postati 'crni patuljci' koji više ne sjaje". 

Iako će se te zvijezde ohladiti, kako se budu smanjivale u nevjerojatno gustu kolekciju svjetlećih tijela, po prilici veličine Zemlje, masa će im se povećati. Iz tog razloga, nastavit će se nuklearna reakcija. Takve reakcije bit će spore i hladne, ali postepeno će se crni patuljci pretvoriti u željezo i stvoriti supernovu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplodirat će tek jedan posto

Ova će se reakcija odvijati dugo nakon što ostatak svemira prekrije tama pa će tako, iako je sve ostalo u njemu nestalo, crni patuljci neko vrijeme osvjetljavati svemir. 

Ipak, baš kao i kraj svemira, i ove svjetleće pojave, neće se tako brzo dogoditi. Znanstvenici predviđaju da bi se prva supernova nastala iz crnih patuljaka mogla pojaviti za otprilike 10 na 1100. godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, većina crnih patuljaka ipak neće doživjeti ovakvu sudbinu. Samo oko jedan posto zvijezda koje danas postoje, ugrubo oko milijardu biliona njih, eksplodirat će u supernovu. Druge zvijezde, poput našeg Sunca, neće imati dovoljnu masu za takvu eksploziju. 

Posljednji događaj u svemiru

Caplan tvrdi da će najprije eksplodirati zvijezda s najvećom masom. Slijedit će je manje zvijezde, a s vremenom više neće ostati ništa i svemir će zapasti u kompletnu tišinu i u njemu se više nikad ništa neće odviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je zamisliti da će se išta dogoditi nakon toga. Supernova crnih patuljaka mogao bi biti posljednji zanimljivi događaj u svemiru, posljednja supernova ikad", objasnio je Caplan.

"Galaksije će se raštrkati, crne rupe će ispariti, a širenje svemira će povući sve ostale objekte toliko daleko da nitko više neće 'vidjeti' eksploziju drugih objekata. Čak ni fizički neće biti moguće da svjetlost putuje tako daleko", zaključio je Caplan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo