robot sletio na mars / Hrvat o uspješnoj NASA-inoj misiji: 'Svi su skakali i plakali, dugo radimo zajedno, bio je urnebes'

Davor Mance iz Pasadene otkrio nam je detalje misije na Crvenom planetu

27.11.2018.
21:23
VOYO logo

Još jedan veliki znanstveni uspjeh. NASA-ina robotska Sonda InSight uspješno je sletjela na Mars. Tim, među kojima je i jedan hrvatski znanstvenik, očekuje prava svemirska avantura.  

Nakon dramatičnih 7 minuta slijetanja kroz Marsovu atmosferu na Zemlji je zavladala euforija. Brzo je stigla i prva fotografija, a NASA-ini znanstvenici među kojima je bio i jedan Hrvat odahnuli su.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada kaže da se otvorio padobran pa kad se spustio, to je bio urnebes na svaku takvu informaciju. Svi su skakali, ljubili i plakali, mi se dugo znamo jer dugo zajedno radimo, to je bio stvarno urnebes", kazao nam je jedini hrvatski znanstvenik u NASA-inom timu Davor Mance, ETH Švicarski institut za tehnologiju.

Za hrvatskog znanstvenika sa Švicarskog inistituta slijedi novi radni dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plan je danas da se vrši slikanje okolnog terena. Sutra je uključenje uređaja i počinje provjera instrumenata da se vidi jesu li svi instrumenti preživjeli udar prilikom slijetanja", nadodaje Mance.

Sonda InSight do Marsa je putovala gotovo sedam mjeseci, a zadatak joj je istražiti unutrašnjost Crvenog planeta. Do spuštanje instrumenata proći će još nekoliko mjeseci, a to je tek početak istraživanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će potrebno još nekoliko mjeseci da sonda prodre u tlo i da podesimo seizmograf. Kada dosegnemo tu točku, možemo sjesti i slušati podrhtavanja i mjeriti znakove života na Marsu", pojasnila je Elizabeth Barrett, NASA.

Poznati hrvatski astronom oduševljen je ovim uspjehom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nikad nije bilo moguće istraživati iako su prva istraživanja na Marsku rađena davne 1976. godine. Istraživanjedrugih planeta je kao da istražujete prošlost Zemlje - zanima nas kako su se razvijali, a nema puno planeta gdje se to može", kazao je astronom Ante Radonić.

Sonda u misiji ostaje jednu Marsovu godinu što su gotovo dvije zemaljske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo