moja kućica, moja gužvica / Hrvati europski rekorderi: čak 70 posto mladih nije napustilo obiteljsko gnijezdo i živi s roditeljima

Ako imate između 18 i 34 godine, velika je vjerojatnost da RTL Direkt gledate na televizoru kojeg su vam kupili roditelji, na kauču kojeg su kupili roditelji - jer i dalje s njima živite

24.10.2016.
22:39
VOYO logo

Gotovo tri četvrtine mladih Hrvata nikako da napusti obiteljsko gnijezdo.

Po broju mladih od 18 do 34 koji još žive s roditeljima Hrvatska je rekorder u Europskoj uniji. Građani misle kako je to odraz loše ekonomske situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vole samo mladi u Hrvatskoj da im mama kuha i sprema - prema podacima Eurostata u neslavnom vrhu odmah iza nas su Slovaci, susjedi Srbi i Talijani te Maltežani.

"Da biste se odselili od roditelja, trebate imati izvjesne prihode. Drugi faktor su cijene nekretnina, visine najma, ljudi si to jednostavno ne mogu priuštiti, a naredna stvar je sigurno i izvjesna navika i komoditet", tvrdi sociolog Gojko Bežovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer u tradicionalno katoličkim mediteranskim zemljama prosjek onih koji žive s mamom i tatom uvijek je veći. Što zbog mentaliteta, što zbog dobrog standarda najbrže se osamostaljuju Danci, a u stopu ih prate njihovi susjedi Finci, Šveđani i Norvežani. Hrvatska ne bi bila među najgorima da država pomaže mladima s konkretnim mjerama misli sociolog Bežovan.

"Za očekivati bi bilo da ne povećavamo mirovine, nego da napola povećavamo, a dio novca dajemo za aktivne mjere zapošljavanja. Naredna stvar bila bi i da dio novca izdvajamo za gradnju socijalnih stanova da time utječemo na snižavanje cijena najma na tržištu stanova", dodaje Bežovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene nekretnina, nezaposlenost mladih, sve su to samo isprike - misle neki.

Skromni gospodarski rast ipak je pridonio i skromnom smanjenju hrvatskog prosjeka sa 72, 2012., na lanjskih 70 posto. Usporedbe radi prosjek onih koji žive s roditeljima na razini EU iznosi 48 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo