najromantičniji mjesec / Hrvati vole ruže: Samo u veljači ih uvezemo više od milijun, većina ih dolazi iz Nizozemske

Image
Foto: Shutterstock

Iz Komore navode i kako, paralelno s rastom uvoza, pada izvoz ruža i cvijeća općenito

13.2.2020.
13:23
Shutterstock
VOYO logo

U Hrvatsku se tijekom veljače uveze više od milijuna ruža, priopćila je u četvrtak Hrvatska gospodarska komora (HGK), u povodu sutrašnjeg Valentinova. Uvoz ruža prošle je godine porastao s 376 tisuća eura u siječnju na 639 tisuća eura u veljači pa se sličan trend rasta očekuje i ove godine, kažu u Komori.

Veliki uvoz iz Nizozemske

Usporedi li se veljača 2019. s veljačom prethodne godine, uvoz ruža porastao je za 14 posto, s 1,2 na 1,4 milijuna komada. Po podacima HGK, u prvih deset mjeseci 2019. uvezli smo ruža u vrijednosti većoj od pet milijuna eura, što je porast od 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. kada je uvezeno ruža za 3,8 milijuna eura. Velika većina uvoza dolazi iz Nizozemske (4,8 milijuna eura), a manje količine uvozimo iz Slovenije, odnosno Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastao je i ukupni uvoz rezanog cvijeća,  s 8,1 na 10,6 milijuna eura, odnosno 30 posto, a uz ruže smo najviše uvozili rezano cvijeće za bukete i ukrase (3,6 milijuna u prvih deset mjeseci 2019. godine).

Iz Komore navode i kako, paralelno s rastom uvoza, pada izvoz ruža i cvijeća općenito. Tako smo od siječnja do kraja listopada 2019. izvezli ruža u vrijednosti od 186 tisuća eura, ili 15 posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine (220 tisuća eura). Najviše izvozimo u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan izvoz cvijeća pao je za 1 posto, sa 704 tisuće eura u prvih deset mjeseci 2018. na 696 tisuća eura u istom razdoblju lani. Unatoč razvijenom uzgoju u Nizozemskoj, prema podacima Eurostata, Europska unija uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze. Većina cvijeća na EU tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija, navode iz HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo