HDZ / Doznaj sve o HDZ-u!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ se smatra jednom od najjačih političkih stranaka u RH: od Franje Tuđmana do Andreja Plenkovića, doznaj sve o povijesti i ustroju HDZ-a u nastavku članka!

9.1.2022.
10:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je jedna od vodećih hrvatskih političkih stranaka, koja se uzdigla u vrijeme uspostavljanja demokratske, samostalne i suverene hrvatske države izvan SFRJ-a. Kao njezino političko lice još uvijek je najznačajniji dr. Franjo Tuđman, koji je ujedno bio i prvi predsjednik Republike Hrvatske. Na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. godine, HDZ je osvojio čak 60% zastupničkih mjesta u Hrvatskom Saboru. 

HDZ je hrvatska državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela prema kojima je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana Republike Hrvatske, na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te na tradiciji i identitetu hrvatskoga društva i narod.” (izvor: HDZ)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Tuđmanove vladavine i stvaranja hrvatske države, značajna pobjeda koja je dala novog predsjednika RH je bila pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na izborima 2015. godine.

Politički uspon HDZ uvijek je bio popularan u medijima, no isto tako i nizanje afera kao što su: Fimi Media i pad Ive Sanadera, afera Softver i uhićenje Gabrijele Žalac, afera Vjetroelektrane i pad Josipe Rimac ili pak afera SMS u koju je navodno bio uključen i Zdravko Mamić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je sjedište HDZ-a?

Sjedište HDZ-a se nalazi u Zagrebu na adresi Trg žrtava fašizma 4. 

Koliko članova ima HDZ?

Trenutno, HDZ broji više od 210 tisuća članova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je nastao HDZ?

Prva najava pokretanja HDZ-a dogodila se 28. veljače 1989. na Tribini Društva književnika u Zagrebu od strane Dr. Franje Tuđmana. Na prvoj Osnivačkoj skupštini koja se održala 17. lipnja 1989. u prostorijama Nogometnog kluba Borac na Jarunu bilo je prisutno 48 osnivača. 

Koje je načelo HDZ-a?

Prema statutu HDZ-a: „Hrvatska demokratska zajednica je narodna i stožerna državotvorna stranka koja promiče hrvatske nacionalne interese, domoljublje te tradicionalne, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti. U središtu politike HDZ-a je čovjek sa svojim neotuđivim dostojanstvom, pravima i odgovornostima. HDZ promiče vrijednosti slobode, demokracije, pravne države, poštovanja temeljnih ljudskih prava, obiteljskih vrijednosti, ravnopravnost žena i muškaraca, solidarnosti te socijalno-tržišnog gospodarstva. HDZ baštini povijesnu ulogu stožerne stranke u stvaranju samostalne i neovisne hrvatske države na temelju politike pomirbe i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske prvog predsjednika HDZ-a i Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana te u ostvarenju slobode hrvatskog naroda i pobjede u Domovinskom ratu. HDZ je dio europskog desnog centra i smješta Hrvatsku u europski kulturni i civilizacijski krug. Organizacijska struktura i politički rad HDZ-a temelje se na demokratskim načelima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su sve bili predsjednici HDZ-a ?

Od trenutka osnivanja do danas, HDZ je imao pet predsjednika. 

Franjo Tuđman (17. lipnja 1989. – 10. prosinca 1999.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Šeks (05. siječnja 2000. – 29. travnja 2000.)

Ivo Sanader (29. travnja 2000. – 04. srpnja 2009.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka Kosor (04. srpnja 2009. – 21. svibnja 2012.)

Tomislav Karamarko (21. svibnja 2012. – 21. lipnja 2016.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković (17. srpnja 2016. – danas) 

Koliko ima županijskijh organizacija HDZ?

Uključujući grad Zagreb, HDZ ima organizacije u 21 županiji na području Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja su središnja tijela/ustrojstvo HDZ-a?

HDZ ima četiri središnja politička tijela i to su: Opći sabor HDZ-a, Predsjednik HDZ-a, Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalni odbor HDZ-a. 

  • Opći sabor HDZ-a 

Opći sabor HDZ-a djeluje kao najviše stranačko tijelo koje donosi Statut, Program i opće smjernice kada je riječ o politici HDZ-a. Ujedno bira članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Predsjednik HDZ-a

Predsjednik HDZ-a predstavlja i zastupa Stranku, što znači da vodi politiku Stranke u skladu s Programom i odlukama središnjih tijela. U sklopu svoje funkcije podnosi izvješće o radu Općem saboru HDZ-a i predsjeda sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a.

  • Predsjedništvo HDZ-a

Predsjedništvo HDZ-a je operativno-političko tijelo HDZ-a koje raspravlja i odlučuje o aktualnim političkim pitanjima. Među glavnim dužnostima predlaže Nacionalnom odboru izborni program i strategiju Stranke te Statut HDZ-a. Ujedno nadzire rad članova HDZ-a i usvaja godišnji program rada s financijskim planom poslovanja i godišnja financijska izviješća. Sastav Predsjedništva čine: predsjednik, zamjenik predsjednika, četiri potpredsjednika, deset izabranih članova Predsjedništva, glavni, politički i međunarodni tajnik HDZ-a, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba, predsjednik Mladeži HDZ-a, predsjednici zajednica HDZ-a, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu, predsjednik Hrvatskog sabora, ako je član HDZ-a i predsjednik Vlade (ako je član HDZ-a). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Nacionalni odbor HDZ-a

Nacionalni odbor HDZ-a je najviše tijelo stranke između dvije sjednice Općeg sabora. Na prijedlog Predsjedništva ono može odrediti izborni program i strategiju stranke na državnim izborima, odlučiti o održavanju unutarstranačkih izbora te općenito dužnosti  koje su vezane uz nadzor provedbe Statuta. Nacionalni odbor čine: članovi Predsjedništva, Statut Hrvatske demokratske zajednice, predsjednici županijskih organizacija HDZ-a, tri predstavnika koordinacija HDZ-a iz inozemstva, 40 izabranih članova Nacionalnog odbora, ravnatelj Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta, pročelnik Savjetodavnog vijeća, predsjednik i potpredsjednici Kluba zastupnika HDZ-a, predsjednik i potpredsjednici Kluba zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu, predsjednik i potpredsjednici Hrvatskoga sabora, članovi HDZ-a, predsjednik i potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske (ako su članovi HDZ-a). 

Popis zajednica HDZ-a 

  • Mladež HDZ-a

Mladež HDZ-a je osnovana 13. rujna 1990. kao ogranak kojim bi se mladim ljudima omogućilo da njihovi interesi dođu do izražaja. Trenutni predsjednik je Ivan Vidiš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski"

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" osnovana je 20. veljače 1999. u Splitu. Njezina temeljna zadaća je „jačanje položaja žena unutar HDZ-a i određivanje političkih stajališta njezinih članica u odnosu na temeljna društvena pitanja hrvatskog društva.“ Trenutna predsjednica je Nada Murganić.

  • Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman"

Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman"  je „zasebna organizacijska cjelina koja okuplja članove HDZ-a iz razdoblja osnivanja i izgradnje stranke do 20. travnja 1990. godine koji žele pridonositi očuvanju jedinstva Hrvatske demokratske zajednice i jačanju njezine društvene uloge na izvornim principima utemeljitelja prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana“. Par puta godišnje izdaju svoje glasilo „Snaga zajedništva“. U gradu Zagreb trenutni predsjednika je Radoslav Dumančić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak"

Svrha zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" je da okuplja branitelje koji žele pridonijeti očuvanju temeljnih vrijednosti Domovinskog rata i zaštiti prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u hrvatskom društvu. Trenutni predsjednik je umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović. 

  • Akademska zajednica HDZ-a "Dr. Ante Starčević"

Svrha Akademske zajednice HDZ-a „Dr. Ante Starčević“ je poticati slobodu stvaralaštva te razvoj intelektualnih i stvaralačkih potencijala svakog čovjeka, posebno unutar HDZ-a na području znanosti, obrazovanja, humanizma, kulture i umjetnosti. Trenutni predsjednik je prof. dr. Ivica Kostović, akademik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a želi doprinositi razvoju hrvatskog gospodarstva i razvoju novih tehnologija i proizvoda, tako što okuplja poduzetnike i obrtnike, koji i ne moraju biti članovi Zajednice. Trenutni predsjednik je Domagoj Ivan Milošević. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo