STARA KAPELA / Hrvatska ima najboljeg bika na svijetu! Royman 'pomeo' konkurenciju i sad svi žele njegovo sjeme

Trenutno je u varaždinskom centru za osjemenjivanje

20.5.2020.
11:57
VOYO logo

Veliki uspjeh hrvatskog stočarstva - obitelj Šobak iz Stare Kapele uzgojila je najboljeg Royalovog bika, bika koji jer bio najbolji u konkurenciji 242 bika diljem svijeta. 

Image
bikijada /

Razjareni bikovi: Provjerili smo kada i u kojim situacijama bikovi postaju opasni

Image
bikijada /

Razjareni bikovi: Provjerili smo kada i u kojim situacijama bikovi postaju opasni

Za njegov reprodukcijski materijal koji bi trebao dati novu generaciju kvalitetnih krava i bikova pojavio se veliki interes - od Europe, pa sve do Kine. Jednogodišnji bik, nazvan Royman na genomskom testiranju bio je najbolji u konkurenciji 242 bika diljem svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u varaždinskom centru za osjemenjivanje, a za njegov reprodukcijski materijal koji bi trebao dati novu generaciju najkvalitetnijih krava i bikova, zanimaju se ne samo u Europi, već i u dalekoj Kini.

"Mi još ni sad nismo svjesni tog stvarnog rezultata, ali jesmo, iznenadili smo se svakako", kazao je Miroslav Šobak, uzgajatelj stoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Šobaki tvrde da je u cijeloj priči i sreća odigrala svoje, ništa ne bi bilo moguće bez predanog rada.

"Dugogodišnjim planskim sparivanjem plotkinja, samo najboljim bikovima koji su u ponudi se dođe do takvog rezultata", naglasio je Šobak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjači bik u ovoj liniji osim kod hrvatskih, probudio je interes i kod njemačkih, turskih, pa čak i kineskih uzgajivača.

"Zanimljivo je, Kinezi su u zadnje vrijeme dosta zainteresirani za tu pasminu jer je flekfi, odnosno simentalac, najbolja kombinirana dvojna pasmina za mlijeko i meso i širi se ubrzano na druge kontinente", pojasnio je DamirPejaković iz Ministarstvo poljoprivrede, odnosno, njegove službe za stručnu podršku i razvoj poljoprivrede i ribarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lako za druge zemlje, sjeme ovog i njemu sličnih bikova Hrvatskoj bi trebala pomoći u podizanju proizvodnje simentalaca. Trenutno stanje baš i nije dobro, bitno je sljedeće...

"Da se napravi taj genetski napredak neki koji je osobito važan u situaciji kad u Hrvatskoj ima 130.000 krava. Taj broj pada stalno, otprilike oko pet posto pa je dosta značajno da u proizvodnom smislu bitno da njihova proizvodnja raste", tvrdi Vladimir Nazansky, direktor Centra za umjetno osjemenjivanje iz Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo