Najodgovorniji je premijer!? / Hrvatska Mensa je rekla svoje: Evo što najinteligentniji ljudi misle o štrajku prosvjetnih radnika?

Image
Foto: Shutterstock/Mensa

Odgovore na anonimni upitnik dalo je 210 članica i članova

25.11.2019.
11:10
Shutterstock/Mensa
VOYO logo

Tijekom prethodnog vikenda provedeno je ispitivanje stavova članica i članova Hrvatske Mense povodom štrajka prosvjetnih radnika koji traje već mjesec dana. Odgovore na anonimni upitnik dalo je 210 članica i članova, dakle ispitivanje je provedeno na uzorku od četvrtine članova Hrvatske Mense. 

Čak 66% članova Hrvatske Mense potpuno ili uglavnom podržava štrajk prosvjetnih radnika dok 29% članova štrajk potpuno ili uglavnom ne podržava. 

Na pitanje koga smatraju odgovornim jer štrajk traje već mjesec dana, 52% članova Hrvatske Mense smatra da je Premijer potpuno ili uglavnom odgovoran, 26% ih podjednako odgovornima drži Premijera i sindikate, 19% članova misli kako su potpuno ili uglavnom odgovorni sindikati, a 3% ne zna ili nema stav.

Članovi Mense iskazali su svoj stav i o smjeru u kojem bi trebalo riješiti trenutnu situaciju pa 60% članova Hrvatske Mense smatra kako treba postići kompromis bliži zahtjevima sindikata ili da Vlada u potpunosti treba prihvatiti zahtjeve sindikata dok 19% članova Hrvatske Mense smatra da bi postignuti kompromis trebao biti bliži ponudi Vlade u trenutku ispitivanja mišljenja ili da bi sindikati trebali u potpunosti prihvatiti ponudu Vlade. Zanimljivo, 18% članova Mense je potpuno svejedno kako će se situacija riješiti i samo žele da se dogovor postigne i prestane raditi šteta, a 3% članova Mense nema stav o ovom pitanju.

Na pitanje o generalnom stavu prema sindikatima neovisno o temi štrajka 41% članova Hrvatske Mense sindikate doživljava uglavnom negativno ili vrlo negativno, 31% sindikate doživljava uglavnom pozitivno ili vrlo pozitivno, a 28% članova Hrvatske Mense o sindikatima nema ni pozitivan ni negativan stav.

Kada ih se pita o generalnom stavu o Vladi Andreja Plenkovića neovisno o temi štrajka, čak 71% članova Hrvatske Mense izrazilo je uglavnom negativan ili vrlo negativan stav o Vladi Andreja Plenkovića. S druge strane 10% članova Hrvatske Mense ima uglavnom pozitivan ili vrlo pozitivan stav, a 19% članova Hrvatske Mense nema ni pozitivan ni negativan stav o Vladi Andreja Plenkovića. 

Hrvatska Mensa je neprofitna udruga visoko inteligentnih osoba koja djeluje u Hrvatskoj od 1997. godine, a danas ima 817 članova. Jedini uvjet za članstvo u Mensi je rezultat na standardiziranom testu inteligencije viši nego ga može ostvariti 98% ukupne populacije, dakle rezultat unutar gornjih 2% stanovništva. Među važnijim ciljevima Hrvatske Mense je prepoznavanje i promicanje ljudske inteligencije radi dobrobiti čovječanstva, a jedna od djelatnosti kojima Mensa ostvaruje ciljeve je ispitivanje mišljenja i stavova svojih članova.

Izneseni stavovi i mišljenja nisu stavovi Hrvatske Mense, već stavovi punopravnih članova koji su sudjelovali u provedenom istraživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo