Neslavna statistika / Hrvatska na samom dnu: Evo kako nam je Europski statistički ured čestitao Dan državnosti

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Hrvatska drži rekord i po tome što 75% mladih između 25 i 29 godina živi u kućanstvu s roditeljima

28.6.2018.
7:00
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Europski statistički ured tradicionalno čestita nacionalni praznik svake članice tako što objavi činjenice kojima je država u pitanju bolja od ostalih članica Europske unije. Tako je Eurostat Hrvatskoj čestitao Dan državnosti objavivši da imamo najbrojnija kućanstva čime smo ostala jedina država kojoj se broj članova kućanstva nije smanjio kroz prošlo desetljeće, prenosi Večernji list.

Mladi sve duže žive s roditeljima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj članova u kućanstvu u prosjeku iznosi 2,8 osoba po kućanstvu, a prosječan broj članova u EU je 2,3. Razlog visokom broju osoba u jednom kućanstvu nisu novorođena djeca, već to što 85% mladića i 64% djevojaka živi s roditeljima do 29 godine života. Ovakav zajednički život dio je tradicije, ali za to su 'krivi' i nesigurnim oblici rada, niske plaće te vlasništvo nad nekretninama.

Stoga ne čudi da Hrvatska drži rekord i po tome što troje od četvero mladih ljudi (75%) između 25 i 29 godina živi u kućanstvu s roditeljima. A kada je riječ o stanovnicima do 34 godine života, onda šestero od deset živi s roditeljima što je dvostruko više od prosjeka EU. Prema njihovim podatcima, Hrvatice se osamostaljuju s nepunih 30 godina, dok su muškarcima potrebne tri godine više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše samačkih kućanstava u Švedskoj

Troje ili više djece ima svaka sedma obitelj u Hrvatskoj, a najveći udio kućanstava s troje ili više djece zabilježen je u Irskoj (26%), a slijede Belgija i Finska (19%) te Francuska (18%). Najviše (46%) obitelji ima jedno dijete što je prosjek i u Europskoj uniji. Dok u EU 15% djece živi samo s jednim roditeljem  ta je brojka manja u Hrvatskoj (6%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskoj uniji najviše je samačkih kućanstava, a prednjače Švedska s 51 %. Dok samačka kućanstva čine gotovo trećinu ukupnih kućanstava EU, u Hrvatskoj je samačko svako četvrto domaćinstvo, piše Večernji list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo