Ima li tamo života? / Hrvatski astronomi skeptični oko revolucionarnog otkrića: 'Mala je šansa da su na Veneri živjeli mikrobi'

Naši astronomi kažu: uvijek se puno očekuje, a rezultat je uglavnom skroman

16.9.2020.
7:33
VOYO logo

Cijelim svijetom odjeknula je vijest da su znanstvenici pronašli znakove života na Veneri. Senzacionalno otkriće, život na vrućem planetu, nismo mislili da je to moguće, takvi su naslovi sinoć osvanuli na gotovo svim portalima. 

Ipak nitko nije otkrio nikakav život na Veneri nego tek tragove plina ali plin bi mogao potjecati od živih organizama, kao što su mikrobi. Je li to stvarno veliko otkriće ili je sve to jedno veliko možda, raspitala se Kristina Čirjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Venera. Naš najbliži susjed negostoljubiv je planet koji grije 450 celzijevih stupnjeva, u atmosferi su sumporne kiseline, i do jučer ga se smatralo mrtvim. Ali međunarodna skupina astronoma sada kaže da su pronašli tragove života.

Image
'Pjesma za buđenje' /

Hrvatska znanstvenica u NASA-i: 'Inzistirat ću da se Mišo Kovač čuje i na Marsu!'

Image
'Pjesma za buđenje' /

Hrvatska znanstvenica u NASA-i: 'Inzistirat ću da se Mišo Kovač čuje i na Marsu!'

"Pretpostavlja se da postoje moguća staništa u oblaku Venere, tamo negdje gdje žive mali oblici", rekao je astrobiolog na Institutu za planetarn istraživanja Jane Greave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oblacima na visini od 50 kilometara pronašli su tragove plina, fosfina. Misle da bi to mogao biti proizvod (nekog) živog organizma. Ne vanzemaljca, nego mikroba. Ali to se otkriće ne čini baš svima revolucionarno.

"Ne smatram ovo nepobitnim dokazom da na Veneri postoji života, ali to je legitiman pokazatelj. Daje nam naslutiti da bi se tamo mogli razvijati mikroorganizmi", rekao je astrobiolog na Institutu za planetarna istraživanja, David Grinspoon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici s Instituta u Cardiffu su plin uočili dva puta, a Veneru su promatrali teleskopima smještenim na Havajima i u Čileu. 

"Moja prva reakcija kad sam čuo da smo otkrili fosfin je bio odgovor razrednog znanstvenika: To je čudno. Tako se događaju otkrića, pogledate nešto i kažete da je to čudno", rekao je znanstvenik David Clemens.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene nisu s Venere..."

Čudno je i hrvatskim astronomima, koji su kad je u pitanju život na Veneri, skeptični.

"Izuzetno su male šanse da postoji nekakav život na nivou mikroba u veneri. Ali čim znanstvenici otrkriju neki trag to njih ne može pustiti na miru i to ih kopka", rekao je astronom Ante Radonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nemamo pojma koje se tamo kemijske reakcije tamo dešavaju. najveća vjerojatnost je da mi gledamo neki čudan spoj neke čudne kemijske reakcije u tim paklenim vrućinama. Vjerojatnost da imamo plin koji je nastao zbog života na veneri je jako jako mala", rekao je astronom Korado Korlević.

Korlević misli da je mala vjerojatnost i da tri ovogodišnje misije na Mars donesu neke revolucionarne spoznaje. Naši astronomi kažu: uvijek se puno očekuje, a rezultat je uglavnom skroman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj plin fosfin mnogi znanstvenici kažu da ga proizvode mikrobi, ali to nije nigdje dokazano. naime u blizini mikroba je pronađen fosfin pa mnogi znanstvenici misle da se radei o raspadu organskog materijala iz čega proizlazi fosfin, a ne da ga mikrobi proizvode. Žene nisu s Venere, a otkud su ja ne znam", rekao je Radonić.

Ako se pita naše znanstvenike, s venere nisu ni mikrobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo