rtl direkt u akciji / Hrvatski tragači metalnim detektorima skupili zbirku od antiknih novčiča do rubinskog prstenja

Na listi neobičnih hobija ovaj svakako konkurira za jedno od prvih mjesta. Traženje kulturnog blaga, starog novca ili nakita iz doba Rimljana i Kelta - i to detektorom metala. Zaljubljenici u prirodu, ali prije svega u povijest i arheologiju, osnovali su i svoju udrugu

26.6.2015.
7:20
VOYO logo

Oni nisu pirotehničari i ne traže mine, već nešto puno ljepše, ali i vrijednije..

"Pronašao sam novčić, to je jedan Kreuzer iz 1851. godine. Vrijednost mu je malena zato što ih je bilo na ovim područjima jako puno u doba Austro-Ugarske", kaže detektorist Marin Šimičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake sekunde slobodnog vremena traže plemenite kovine, starine, novac i nakit.

Prije nekoliko mjeseci osnovali su i prvu hrvatsku Udrugu detektorista, kako bi bili u pravnim okvirima.

"To vam je adrenalin, svaki put kad vam detektor zuji vi mislite da će biti nešto, očekujete, ne mislite, očekujete da će bit nešto vrijedno", kaže predsjednik Udruge detektorista Hrvatske Milan Radmanović.

Bivši branitelji detektoristi poklonili su jednu zbirku muzeju u Vinkovcima , koji je - kad je u pitanju suradnja detektorista i arheologa, otišao najdalje u Hrvatskoj. Samo jednom akcijom u travnju na 10 hektara zemlje otkrili su pravo malo blago.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na deset novih lokaliteta, za koje prije nismo znali,  skupili smo više od 1500 novih arheoloških metalnih predmeta ", kaže kustos Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

Keltski ukrasi, rimski novac, sve to ostalo bi još dugo zakopano... Pa je i pomalo neobično da detektori uopće nisu regulirani zakonom. Jasno je tek da se ne smije kopati na zaštićenom lokalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakonski je to dosta nejasno. To nije kriminalno dijelo, ako vi na neregistriranom lokalitetu, koji je oranica iz izoranog sloja. skupite nešto detektorom za metal. Ali vaša je dužnost prijaviti to lokalnom muzeju i konzervatorskom uredu", kaže Vulić.

Za njih je to hobi, a svaki njihov nalaz novi je komadić ugrađen u mozaik hrvatskog kulturnog blaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo