veliki problem / Imaju veliku važnost za čovječanstvo, ali... Godišnje se uništi oko 13 milijuna hektara šume

Image
Foto: ILUSTRACIJA/Frank May/DPA/PIXSELL

'Oko 1,6 milijardi ljudi, uključujući više od dvije tisuća autohtonih kultura, ovisi o šumama'

21.3.2019.
7:49
ILUSTRACIJA/Frank May/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Svjetskim danom šuma, koji se obilježava 21. ožujka, želi se podsjetiti da šume kao jedan od najraznovrsnijih bioloških ekosustava, u kojima živi više od 80 posto kopnenih vrsta, prekrivaju trećinu Zemljine kopnene mase, a oko 1,6 milijardi ljudi ovisi o njima, no unatoč tomu godišnje se uništi 13 milijuna hektara šume.

Na Svjetski dan šuma brojne zemlje veže ista misao vodilja, a to je isticanje važnosti šuma za čovječanstvo kroz njene najvažnije funkcije - iskorjenjivanje siromaštva, održivost okoliša i sigurnost hrane, istaknuto je u priopćenju Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 1,6 milijardi ljudi, uključujući više od dvije tisuća autohtonih kultura, ovisi o šumama. Biološki su najraznovrsniji i jedan od najsloženijih ekosustava na kopnu, u kojima živi više od 80 posto kopnenih vrsta. Ipak, globalno krčenje šuma se nastavlja uz alarmantnu stopu, a prema podacima UN-a, godišnje se uništava 13 milijuna hektara šume", upozoreno je. 

Šumska zemljišta u Hrvatskoj dobra su od općeg interesa

U Hrvatskoj se šume prostiru na oko 2.689.000 hektara, što je oko 47 posto površine te su dobra od općeg interesa i uživaju posebnu zaštitu države propisanu Zakonom o šumama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske šume više od dva stoljeća gospodare šumama primjenjujući načelo održivosti, a kroz njegu i obnovu uzimaju se manje drvne zalihe od prirasta kako bi se sačuvala prirodna ravnoteža.

"Prosječni godišnji prirast iznosi oko 8 milijuna kubičnih metara, a godišnja proizvodnja oko 6,4 milijuna kubičnih metara. Uz osiguravanje obnove šuma, godišnje se posadi dodatnih 9,5 milijuna sadnica, a posije se i znatno više", kažu se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna je odlika hrvatskih šuma da su 95 posto prirodne, a karakteristično im je da se na kraju ophodnje pomlađuju iz sjemena krošanja te šume, što je poznato i kao prirodno pomlađivanje. Kad prirodno pomlađivanje ne uspije, šumari interveniraju pošumljavanjem, tj. sadnjom ili sjetvom.

Svjetski dan šuma promiče obrazovanje i učenje o održivom gospodarenju

Svjetski dan šuma globalno promiče obrazovanje u segmentu šumarstva, učenje o održivom gospodarenju šumama i načinima očuvanja bioraznolikosti. Hrvatske šume stoga su organizirale program kojim se promiče važnost očuvanja šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj dan će se, najavljeno je, obilježiti u Gospiću sadnjom klona Gupčeve lipe ispred zgrade Gradske uprave u Gospiću. Povod za tu lokaciju seže u daleku povijest, točnije, 1903. godinu kada je Bogoslav Kosović, lički šumar, osnovao na tom mjestu prvi šumarski rasadnik na ličkom području.

Pokraj Varaždina u rasadniku Zelendvor održat će se zajedničko obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom i Svjetskog dana šuma sa štićenicima Centra za odgoj i obrazovanje T. Špoljar iz Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Uprave šuma podružnice Nova Gradiška održat će se predavanja, a predstavljanjem monografije 'Branimir Prpić - ekologija šuma i šumarstvo' obilježava se 90 godina proglašenja šumskih predjela Prašnik i Muški bunar zaštićenim šumama.

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti bit će otvorena izložba dječjih radova 'Tko to ide, tko to gazi, po šuštavoj šumskoj stazi', a aktivnosti se nastavljaju u Karlovcu gdje će se održati predavanja i radionice na temu Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana vode koji ga slijedi, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo