neobično, zar ne? / Inovacija u kućanstvu: Uskoro bi posuđe mogli prati deterdžentom od piva, a još je i ekološki prihvatljiv

Image
Foto: Shutterstock

Tvrtka je iznijela podatak po kojemu se u njezinu pogonu u Leuvenu može ekstrahirati alkohol iz 1,2 milijarde litara piva na godinu

27.11.2019.
16:13
Shutterstock
VOYO logo

Sljedeći put kada budete ručno prali posuđe, mogli biste se do laktova naći u sapunici deterdženta nastaloj od ostataka alkohola. Naravno, ako se uspješnom pokaže suradnja između najvećega svjetskog proizvođača piva i tvrtke koja se bavi proizvodnjom ekološki prihvatljivih deterdženata.

Sve veći interes potrošača za bezalkoholnim pivom, nastao kao posljedica globalne svijesti o konzumiranju zdravijih napitaka, stvorio je problem za najveću svjetsku pivovaru, Anheuser-Busch InBev iz belgijskog Leuvena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini inženjeri morali su se domisliti na koji način iskoristiti sav alkohol koji preostane nakon proizvodnje bezalkoholnog piva.

Uprava AB InBeva odlučila je sklopiti ugovor s belgijskim Ecoverom, proizvođačem ekoloških sredstava za čišćenje bez fosfata koji postoji već 35 godina. Cilj im je smanjiti štetni utjecaj sredstava za čišćenje na okoliš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije su se tvrtke dogovorile da će Ecover proizvesti ekološki deterdžent za pranje posuđa čiju će četvrtinu činiti derivat bezalkoholnih piva Leffe i Jupiler pivovare AB InBev.

"Iz pivovare su nas pitali možemo li nekako iskoristiti preostali alkohol jer ga imaju jako puno i gomila im se pa smo odlučili potražiti partnere", kazao je Reutersu direktor za inovacije i tehnologiju AB InBeva za Europu David De Schutter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka je iznijela podatak po kojemu se u njezinu pogonu u Leuvenu može ekstrahirati alkohol iz 1,2 milijarde litara piva na godinu, a postupak planiraju proširiti i na druge pivovare u svijetu.

Alkohol koji služi kao aktivna komponenta za čišćenje i konzervans ekstrahira se, pročišćuje i šalje Ecoveru za proizvodnju deterdženta koji se prodaje pod nazivom "Too Good to Waste" (Predobro da bi se bacalo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz AB InBeva kažu da uvijek traže nove načine ponovne upotrebe otpada koji nastane u proizvodnji piva. Trenutačno razmatraju mogućnost ponovne upotrebe ostataka ječma.

Veći dio od 1,3 milijuna tona ostatka ječma, koliko se na godinu koristi u pivovarama AB InBeva, kasnije se upotrebljava kao stočna hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke kažu da imaju moguće partnere u industriji plina te da postoji mogućnost pretvaranja ostataka ječma u biljni nadomjestak mesu u prehrani ljudi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo