fascinantan projekt / Inženjersko remek djelo u Nizozemskoj ne prestaje oduševljavati svijet: auti voze po cesti iznad koje plove brodovi

Danas preko tri metra dubokog mosta prolazi na tisuće automobila dnevno. Brodovi nesmetano plove iznad ceste, a nisu zaboravljeni ni pješaci.

28.9.2016.
17:11
VOYO logo

Čuveni Veluwemeer Aqueduct most u Nizozemskoj izgrađen 2002. ne prestaje fascinirati svijet svojom inženjerskom konstrukcijom.

Stvoren da spaja jedan umjetni nizozemski otok s kopnom, prvo se raspravljalo da se na tom dijelu napravi podvodni tunel i običan podvožnjak. Nakon što su arhitekti shvatili da bi taj poduhvat bio preskup i predugo bi trebalo za njihovu realizaciju, tu su ideju odbacili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekako se moralo osigurati da promet automobila i trajekata između obale i otoka teće nesmetano, bez gužve i ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Google Earth
Image
Foto: Google Earth

(Foto: Google Earth)

Tada im je sinula genijalna ideja - izgrađen je most, točnije podvožnjak dug 25 i širok 19 metara, a danas preko tri metra dubokog mosta prolazi na tisuće automobila dnevno. Brodovi nesmetano plove iznad ceste, a nisu zaboravljeni ni pješaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se prvotno činilo da će se ovaj projekt protiviti zakonima fizike, to se nije dogodilo, ali i dalje je fascinantna činjenica da automobili voze po cesti IZNAD kojeg plove brodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo