iseljavanje nekad i sad / Iseljavamo stoljećima u potrazi za boljim životom: Pogledajte koliko je trajao i koštao put od New Yorka do Zagreba 1927. godine

Image
Foto: Dijaspora.hr

Portal Dijaspora.hr pronašao je oglas za putovanje iz davne 1927. godine

31.1.2021.
16:00
Dijaspora.hr
VOYO logo

U vrijeme kada sve više hrvatskih građana ponovno odlazi iz svoje domovine u potrazi za boljim životom, bilo da se radi o Irskoj, Njemačkoj ili pak drugim dalekim zemljama, valja se prisjetiti da Hrvati odavno iseljavaju u daleke zemlje. Danas je naravno daleko lakše vratiti se na vikend ili barem godišnji odmor, no nekad nije bilo tako.

Portal Dijaspora.hr tako je pronašao oglas za putovanje iz davne 1927. godine, i to od New Yorka do Zagreba, za one naše iseljenike koji su se poželjeli domovine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet u stari kraj

''Najvećim i najbržim brodom na svijetu'' pod imenom Levijatan, kako stoji u tadašnjem oglasu, putovanje iz Jugoslavije u Ameriku i obrnuto, trajalo je osam do 10 dana. Taj prekooceanski brod nekadašnje američke transatlantske brodarske tvrtke United States Lines mogao je preploviti Atlantik za pet do šest dana.

''Najveći brod od United States Line jest Leviathan, koji je ujedno i najveći, i najbrži brod na svijetu. Isto su tako i svi ostali naši brodovi veliki i brzi, a osim toga u svakom pogledu najmodernije uređeni'', stoji u oglasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dijaspora.hr
Image
Foto: Dijaspora.hr

Oglas iz publikacije ''Almanak i statistika južnih Slavena u Sjedinjenim Državama'', Chicago, 1927. (Dijaspora.hr)

Image
Velika kriza /

Zabrinjavajući podaci: Hrvati se i dalje iseljavaju u Njemačku unatoč pandemiji

Image
Velika kriza /

Zabrinjavajući podaci: Hrvati se i dalje iseljavaju u Njemačku unatoč pandemiji

Cijena karte?

A kako je to bio uređen i što je putnike dočekalo nakon ukrcaja? Uzorna čistoća, izvrsna hrana i po svemu sudeći, još bolja posluga. Putnici u trećem razredu na raspolaganju su imali privatne kabine za dvije, četiri ili šest osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnici su za putovanje trebali i dozvolu američke vlade za ''povratak izvan kvote'', a ako su kupovali povratne karte, u tom slučaju imali su sreće: Cijene su bile, kako stoji u oglasu, ''vrlo snižene''.

Od New Yorka do Zagreba, Ljubljane ili Beograda cijena (povratne) karte iznosila je tadašnjih 206 dolara. Ako uračunamo inflaciju, u današnjem novcu cijena karte bila je malo više od tri tisuće dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo