ledeni otok, vatreno srce / Island - čudo Eura i Europe: istražili smo zašto Hrvati obožavaju zemlju gejzira i vulkana

Island se smatra jednim od najsretnijih mjesta za život na svijetu, i stvarno je jedinstven. Ima vulkane, gejzire i prirodu u koju su zaljubljeni mnogi Hrvati

28.6.2016.
22:45
VOYO logo

Ispadanje Engleske s Eura, predmet je globalne sprdnje na Internetu i to sve na varijaciju kako samo Englezi mogu dva puta u par dana ispasti iz Eura.

Image
više vulkana nego nogometaša /

Najromatičnija nogometna priča: Islanđani na Euro stigli iz zubarske ordinacije, s farme i benzinske crpke

Image
više vulkana nego nogometaša /

Najromatičnija nogometna priča: Islanđani na Euro stigli iz zubarske ordinacije, s farme i benzinske crpke

Ali nisu Englezi ispali, nego ih je Island izbacio. Mali ledeno-vrući otok na sjeveru Europe, s ekipom nogometnih entuzijasta, pobijedio je zemlju koja je izmislila nogomet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do jučer je za njih navijalo 300.000 ljudi, koliko Island ima stanovnika, danas za njih navijaju milijuni. Među njima i Hrvati, ali ne samo zato što je Island prva zemlja koja je priznala Hrvatsku.

Tko god je ikad bio ondje uvjerio se da nogomet, gejziri i vulkani nisu jedino čudo Islanda.

Način na koji su igrači Islanda proslavili senzacionalnu pobjedu s navijačima, zadivio je cijeli svijet. Island je napravio nemoguće - debitant na EURU srušio je moćnu Englesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednica najtiražnijih islandskih dnevnih novina za RTL Direkt kaže - danas sve zanima samo nogomet. 

"Nadali smo se, ali nitko nije vjerovao da ćemo doći ovako daleko. Već smo potrošili sve naslove koje smo imali. Danas smo išli sa "Gdje nam je kraj" jer nema kraja. Neki od naslova su: 'Heroji', 'Bajka se nastavlja'. Nitko na Islandu danas ništa ne radi, svi čitamo što strani mediji pišu o Islandu. Sve jako zanima naša mala zemlja i naši nogometaši, neopisivo smo ponosni i sretni", kaže Fanney Birna Jónsdóttir, urednica novina Fréttablaðið.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A priča je nevjerojatna. Island ima 300.000 stanovnika pa se njihovo Ministarstvo vanjskih poslova šali kako su sklopili tim: kad se oduzmu žene, pastiri, debeli i bolesni, ostaje taman 23 igrača. A ovo nije šala; pomoćni trener je zubar, internet se čudi tome da je benzinska stanica radno mjesto islandskog napadača i tome da su sedmorica reprezentativaca po zanimanju - farmeri.

Ali najpoznatiji Islanđanin svakako je postao Gudmundur Benediktsson koji ni sinoć nije razočarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad smo pobijedili, bilo je nevjerojatno. Danas nitko ne radi, svi pokušavaju naći kartu za utakmicu u nedjelju", priča Osječanka Tatjana Latinović, kojoj je nakon 22 godine u Rejkjaviku, Island postao dom. 

"Mogu reći da sam ovdje doma, jako je lijepa, mirna zemlja... Voljela bih reći da je vrijeme odlično, ali nije. Temperature su niske, ali toplina je u srcima, lijepo je ovdje živjeti", dodaje Tatjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island se smatra jednim od najsretnijih mjesta za život na svijetu. I stvarno je jedinstven. Ima, šale se neki danas, više vulkana nego nogometaša, gejzire i prirodu u koju su zaljubljeni mnogi Hrvati. Među njima i redatelj Krešo Dolenčić.

"To kako taj otok izgleda, to je posve nevjerojatno. Svakih 20 kilometara je nešto fanstastično, slapovi, gejziri, priroda koja je čudesna", kaže Dolenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I novinarka Tanja je zaljubljenica u neobični Island.

"Ono što je zanimljivo, Island je zemlja s velikim brojem nevjernika. Niti jedan čovjek mlađi od 25 ne vjeruje u boga, nego misli da je svijet nastao velikim praskom", kaže novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geografski položaj očito im je podario posve drukčiji mentalitet. Tako su nakon financijske krize jedini na svijetu zatvorili 26-ero bankara, a premijer je osuđen na dvije godine zatvora zbog neprimjerenog ponašanja za vrijeme krize.

Prije dva mjeseca, još jednog premijera su nakon afere 'Panama papers' u trenu smijenili masovnim prosvjedima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak su nekim referendumom zabranili jumbo plakate. Vozim se autom i mislim si, nešto mi fali, nitko te ne muči... Zemlja koja ima najviše pročitanih knjiga po broju stanovnika, i najviše pisaca. Svaki je 10. stanovnik napisao knjigu", kaže redatelj Dolenčić. 

I onda je tu još najzabavniji gradonačelnik na svijetu - naravno Rejkjavika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taksist, punker, gej pride podržava obučen u ženu. Naravno da je Island imao i prvu premijerku lezbijsku, i da, prvu ženu predsjednicu uopće. 

I tako, po svemu neobična zemlja, danas ima puno više navijača nego jučer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da mogu pobijediti Francusku u subotu. Stvarno to vjerujemo. Kao što smo vjerovali da će jučer pobijediti Englesku. Mislim da se ne može predvidjeti gdje je kraj. Ovo je priča o Pepeljugi sa sretnim završetkom. Bilo to na idućoj utakmici, ili onoj iza, to je za nas sretan kraj", kaže Fanney Birna Jónsdóttir. 

Makar izgubili - to je sretan kraj? Od Islanda bi mnogi mogli puno toga naučiti, a pogotovo jedna mala zemlja kojoj senzacija na EURU nije uspjela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo