više nije tabu tema / Ispred svog vremena: Hum na Sutli dobio prvu klupu za dojenje u Hrvatskoj

Iako su dobrobiti za djecu koja su duže dojena nebrojeno puta znanstveno dokazane - dojenje na javnom mjestu još uvijek nije u potpunosti prihvaćeno

27.8.2016.
18:59
VOYO logo

Je li dojenje još uvijek tabu tema? Ako je suditi po nedavnim slučajevima u Njemačkoj i SAD-u- gdje su majke potjerane zbog dojenja na javnom mjestu - itekako jest!

U oba slučaja zaposlenici trgovačkog centra majke su zamolili da se maknu, iako je, ironično, jedna od njih dojila kraj reklame koja pokazuje ženske grudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je važno dojiljama pokazati da nisu same! I mi smo tu, uz vas. Dojenje je najprirodnija stvar na svijetu i nitko se toga ne bi smio sramiti", rekla je jedna majka.

Znaju to i majke u Humu na Sutli. Zato su uzele stvar u svoje ruke i došle na ideju o klupici za dojenje - odmah pored vrtića i osnovne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se nadam da će klupica djelovati na psihu mama, da će im reći tu je OK, tu možeš dojiti pa da će se ohrabriti i neće se toliko sramiti dojenja i hranjenja djeteta na najprirodniji mogući način", kaže autorica projekta Ines Petek.

Klupa ima dio i za prematanje, a pro bono ju je izradio lokalni stolar, otac četvero djece. S nabavkom materijala pomogla je općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedna od savršenih ideja. Ja moram biti iskren i priznati da prvi puta kad su došli kod mene da nisam niti shvatio o čemu je riječ, ali kad su mi pojasnili što je to klupica za dojenje, onda sam rekao - ma nema problema", otkriva načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša.

Najvažniji zadatak ove klupe jest pokazati da je dojenje na javnom mjestu - posve normalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se osobno našla u situaciji da sam morala dojiti u WC-u, da su me ljudi ružno gledali, s prodorom - što ja to sada radim, što si ja mislim?", kaže Veronika Špiljak Berc iz udruge Humska kap ljubavi.

A možda će ovakve klupe dati svoj doprinos da se slučajevi s početka priče - više ne ponove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike