Double trouble / Istraživanje: Drugo dijete narušava mentalno zdravlje roditelja

Image
Foto: Thinkstock

Roditelji s više djece, pokazalo se, mogu biti manje sretni od onih s jednim djetetom

19.12.2018.
12:32
Thinkstock
VOYO logo

Novo australsko istraživanje pokazalo je da drugo dijete pogoršava mentalno zdravlje roditelja.

Istraživači Sveučilišta u Melbourneu 'pročešljali' su podatke koje su  tijekom 16 godina prikupljali iz australske organizacije koja se bavi pitanjima kućanstva, primanja i rada -Household, Income and Labour Dynamics in Australia (HILDA) u sklopu svog velikog istraživanja. Tako su utvrdili da se mentalno zdravlje poboljšava kod oba roditelja nakon rođenja prvog djeteta. No, isto tako, pokazalo se da drugo dijete kod roditelja izaziva stisku s vremenom, uzrokuje dodatni stres u njihovim životima te ima negativan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bianca Rodriguez, bračna i obiteljska terapeutica, ustvrdila je da se podaci dobiveni ovim istraživanjem podudaraju s iskustvima koja ona ima u svojoj profesionalnoj praksi.  

"Mislili biste da budući da imate već dijete, kada se rodi drugo sve bude prema očekivanjima, ali kada imate dvoje djece to onda izgleda kao da ih imate desetero", kazala je Rodriguez. "Razlog leži u tome što se količina pozornosti koju zahtjeva dvoje djece ne udvostručuje, već je mnogostruko veća jer svemu treba pribrojiti i dinamiku koja se događa između dvoje djece, a kojom roditelji također trebaju upravljati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je također pokazalo da drugo dijete ima veći utjecaj na mentalno zdravlje majke nego na mentalno zdravlje oca.

“Očevima se poboljša mentalno zdravlje nakon rođenja njihova prvog djeteta, ali se također pogorša nakon rođenja drugog djeteta“, napisali su istraživači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“No, kod očeva, za razliku, od majki to pogoršanje s vremenom dosegne određenu razinu i na njoj ostane. Jasno je stoga da se očevi dugoročno ne moraju suočiti s onakvim pritiscima i nedostatkom vremena s kojima se moraju suočavati majke“, piše New York Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo