ZA ČAK 24 POSTO / Istraživanje pokazalo: Kontakt djece s psima smanjuje rizik od razvoja shizofrenije

Image
Foto: Pexels

Vrlo je značajno i to da odrastanje uz psa smanjuje stres kod djece

7.1.2020.
15:40
Pexels
VOYO logo

Istraživanje provedeno u američkoj Sveučilišno bolnici Johns Hopkins ukazuje na to da je kod djece do 13 godina koja su odrastala uz psa kao kućnog ljubimca, rizik od razvoja shizofrenije kasnije u životu bio manji za otprilike 24 posto. 

Premda autori studije ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja, iznose rezultate ranijih istraživanja po kojima odrastanje djeteta uz psa od najranije dobi može izmijeniti njegov  imunosni sustav na razne načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca na drukčiji način reagiraju na alergijske reakcije jer su u kontaktu sa životinjskim bakterijama i virusima, odrastanje uz psa može utjecati na izmjene u mikrobiomu, a vrlo je značajno i to da odrastanje uz psa smanjuje stres kod djece, što može utjecati na kemiju ljudskog mozga, pokazala je studija. 

"Nekoliko je uvjerljivih objašnjenja za potencijalno zaštitni učinak kontakta djeteta s psom tijekom ranog djetinjstva. Možda postoji nešto u psećem mikrobiomu što se prenosi na ljude te jača imunosni sustav", kazao je Yolken. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranija istraživanja su pokazala da bakterije koje se nalaze u psećem probavnom sustavu mogu biti blagotvorne za obnavljanje dobrih bakterija u ljudskome tijelu.

"Otprije se zna da su teški psihijatrijski poremećaji povezani s promjenama u imunosnom sustavu koje se događaju tijekom izloženosti okolini u ranim godinama života, a s obzirom na to da su kućni ljubimci često među prvima s kojima djeca imaju prisan kontakt, bilo je logično da istražimo moguću povezanost tih dvaju faktora", rekao je Robert Yolken, glavni autor studije i ravnatelj Odjela dječje neurovirologije Dječjeg centra Johns Hopkins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su se nemalo iznenadili kad su uvidjeli statistički značajno smanjenje, a to znači da nije bilo slučajno, opasnosti od toga da se kod osobe u kasnijem životu razvije shizofrenija ako je kao dijete odrastala uz psa. 

U studiju je bilo uključena 1371 osoba u dobi od 18 do 65 godina, među kojima 396 osoba koje su bolovale od shizofrenije i 381 kojoj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici istraživanja u anketi su morali odgovorili jesu li tijekom prvih 12 godina života u domaćinstvu imali psa ili mačku.

Korištenjem statističkog modela znanstvenici su uočili da je kod osoba koje su odrastale uz pse prije 13. rođendana vjerojatnost od dijagnosticiranja shizofrenije kasnije u životu bila manja za čak 24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći zaštitni učinak uočili smo među djecom koja su nakon poroda dovedena u domaćinstvo s psom ili su prvi put imala kontakt s psom kao kućnim ljubimcem prije treće godine života", kazao je Yolken.

Kada je posrijedi mačka kao kućni ljubimac, znanstvenici su ustanovili da "nema značajnije povezanosti između djetetova odrastanja uz tu životinju i kasnijeg smanjenog rizika od razvoja shizofrenije ili dijagnoze bipolarnog poremećaja", pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS One.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo