Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nematerijalna svjetska baština

Italija podnijela prijavu: napuljsko umijeće pravljenja pizze moglo bi na UNESCO-ov popisu

Pizza je popularna u svim dijelovima Italije i u svijetu, no Napulj se smatra ishodištem originalne verzije

Image
Foto: Emmevi Photo/Milestone Media/PIXSELL
Hina/ 4.3.2016. u 21:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tradicionalna vještina spravljanja pizze kakva se prakticira u Napulju trebala bi se naći na popisu zaštićene UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine, izvijestila je u petak talijanska vlada, koja je podnijela i službenu prijavu UN-ovoj agenciji. 

UNESCO u razmatranje, naime, ne uzima samo kulturne spomenike, već i nematerijalne vještine kao naslijeđe globalne kulturne baštine. Među talijanskim tradicijama koje su već dobile ovaj privilegirani status su vještina izrade violina majstora iz Cremone i sicilijanska "Opera dei pupi", odnosno poznato lutkarsko kazalište.

"Vještina pravljenja pizze specifičan je simbol Italije u svijetu i ovaj prijedlog je dokaz da je talijanska vlada posvećena nastojanju da se talijanska tradicija hrane zaštiti na svjetskoj razini", rekao je talijanski ministar poljoprivrede Maurizio Martina, dodavši da bi UNESCO odluku trebao donijeti do kraja 2017.

Pizza je popularna u svim dijelovima Italije i u svijetu, no Napulj se smatra ishodištem originalne verzije. Udruga AVPN, skraćeno od Associazone Verace Pizza Napoletana, koja štiti izvornu napuljsku pizzu, ima vrlo stroge odredbe o tome kako autentičan proizvod treba izgledati, koji su mu sastojci, kao i tehnika priprave i pečenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako je pizza Margherita dobila ime?

Zanimljiva je priča o nastanku najpoznatije napuljske pizze Margherite. Priča započinje 1889. godine, kada je Margherita savojska, supruga talijanskoga kralja Umberta I., prilikom kratkog posjeta svojoj ljetnoj rezidenciji poželjela kušati pravu napuljsku pizzu. Pozvala je lokalnog pizzaiola Raffaelea Esposita u svoju rezidenciju da joj pripremi nekoliko vrsta.

Raffaelo se odlučio za tri različite varijante kojima je želio zadiviti kraljicu: jednu s mašću, sirom i bosiljkom, drugu s češnjakom, uljem i rajčicom te treću s mozzarellom, bosiljkom i rajčicom, sastojcima u bojama talijanske zastave. 

Upravo se čita

Image
STELIO SIMCICH

'Zvao sam druge da pomognu, no mislili su na svoje g***ce. Da je netko uskočio, čovjek bi danas bio živ...'

Kraljica je bila toliko oduševljena da mu je kasnije poslala poruku kako je uživala u njegovim pizzama, posebice u onoj posljednjoj. U čast kraljice, Raffaele je pizzu u bojama talijanske zastave nazvao pizza Margherita.

Hina/ 4.3.2016. u 21:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
18. bučijada u ivanić gradu

Zabava za sve generacije u Ivanić Gradu. Više od 160 izlagača nudi brojne bučine proizvode

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba