Stranac u Hrvatskoj / Iz najsretnije zemlje na svijetu, Finske, na godišnjem odmoru, zaljubio se u Hrvatsku i odlučio izgraditi svoj dom

U Zagrebu je otvorio softversku tvrtku, a njegovoj odluci za pokretanje biznisa pridonijela je i strast prema hokeju

18.12.2021.
8:00
VOYO logo

U Zagrebu je otvorio softversku tvrtku, a njegovoj odluci za pokretanje biznisa pridonijela je i strast prema hokeju jer Finac Ilkka Cristian Niemi veliki je ljubitelj Medveščaka.

Fince je okarakterizirao kao fine ljude, ali hladnog karaktera, kakva im je i klima, a na pitanje kako mu je živjeti u Hrvatskoj rekao je: "kao i svim drugim strancima, lijepo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristojni, ali hladni, stereotip je o Fincima, a je li istinit, provjerili smo s Fincem s hrvatskom adresom.

Image
stranac u hrvatskoj /

Britanac u Hrvatskoj izgradio svoje kraljevstvo: 'Vaša birokracija me izluđuje. Primjerice Fina. Još uvijek ne znam čime se ona bavi'

Image
stranac u hrvatskoj /

Britanac u Hrvatskoj izgradio svoje kraljevstvo: 'Vaša birokracija me izluđuje. Primjerice Fina. Još uvijek ne znam čime se ona bavi'

"To je donekle točno, ali s druge strane, ja sam prilično suprotan tom stereotipu i vjerojatno je to jedan od razloga zašto sam otišao iz Finske", kaže Ilkka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lijepu Našu zaljubio se na odmoru, uz obalu je posjećivao i Zagreb jer je fan Medveščaka. No, razlog preseljenja najviše su bili ljudi.

Kod Hrvata kaže da mu se najviše sviđa što su otvoreniji od stereotipnih Finaca i prilično ležerni i opušteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko Vam je bilo teško otvoriti tvrtku u Hrvatskoj? "To je pitanje koje jako često čujem. Iako birokracija postoji, bio sam jako iznenađen što je otvaranje prošlo jako glatko", kaže Ilkka.

Zapošljava 25 ljudi i planira se širiti. "Ja bih rekla da je odlično raditi i živjeti u Hrvatskoj. a zapravo raditi za Fince jer imamo spoj najboljih stvari - hrvatske kulture, hrvatske lakoće života, ali radimo vrlo moderno i stvarno se vidi da se brine o zaposlenicima", kazala je Adrijana Berčić.

Iako Ilkka ovdje uživa neke su stvari ipak zahtijevale prilagodbu. "Neobično mi je svakako to što je ovdje ljeti mrak u 9 sati, jer mi smo poznati po svijetlim noćima", objašnjava Ilkka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Vam je baš jako čudno u Hrvatskoj? "Količina prigovaranja. To je fascinantno. Svi se vole žaliti, svaka nacija. Finci se također žale, osobito na vrijeme, ali Hrvati su u tome još bolji", smatra Ilkka. "Pomislim, pokušajte pronaći nešto pozitivno".

Pozitiva je dobro znana riječ njegova naroda. "Ja sam ovdje sretniji nego kod kuće. Mislim da ljudi ovdje ipak uživaju u svom načinu života, uvijek imaju vremena za kavu i mislim da su Hrvati sretni", tvrdi Ilkka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije božićno čudo što je Ilkka iz najsretnije zemlje na svijetu svoju sreću pronašao baš u Hrvatskoj. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo