#NePlastici / Iza kitova na Trgu bana Josipa Jelačića stoji moćna poruka, no hoće li biti dovoljna za promjenu?

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kampanjom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu

17.10.2018.
13:04
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Aktivisti Greenpeacea u srijedu su na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu predstavili skulpturu dvaju kitova prekrivenih plastičnim otpadom, kako bi upozorili na najezdu plastike u morima i oceanima.

Skulpture su visoke tri i šest metara i predstavljaju kitove koji izranjaju iz mora prepunog plastičnim otpadom, a djelo su talijanske podružnice Greenpeacea. Prekriveni su plastičnim vrećicama velikih trgovačkih lanaca, čime se naglašava veliki problem neodgovornosti zbrinjavanja plastičnog otpada u Hrvatskoj.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti su transparentima naglasili poruke poput: "Više Jadrana, manje plastike", i "#NePlastici".

Image

Greenpeace doveo kitove na Trg bana Josipa Jelačića

Kampanjom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu. Kampanja je također usko povezana s donošenjem europske Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, naglasila je voditeljica kampanje Greenpeacea Petra Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo potaknuti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se založi za ambicioznije mjere Direktive, te njezinu provedbu u što kraćem roku", istaknula je Andrić.

Istkanula je da posebna odgovornost leži na proizvođačima i tvrtkama koji na tržište plasiraju ogromne količine plastične ambalaže i jednokratne plastike općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko od nas može pridonijeti rješavanju problema jednostavnom promjenom navika", rekla je Andrić dodavši kako su današnjom akcijom posebno istaknute plastične vrećice koje su sveprisutne i svojevrsni su simbol onečišćenja plastikom.

Osim vrećica, veliki zagađivači su jednokratni plastični proizvodi poput plastičnih boca, slamki, pribora za jelo i ribolovnih alata, koji zajedno čine 70 posto morskog otpada u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa je druga po proizvodnji plastike u svijetu, odmah iza Kine.

Za recikliranje odvaja približno 30 posto plastičnog otpada, dok ostatak završava na odlagalištima, ili se spaljuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici procjenjuju da svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute. Mora i oceani u ovom su trenutku zatrpani s preko pet bilijuna komada plastike, od čega tek jedan posto pluta na površini, pet posto dospije do plaža, a ostatak, gotovo 94 posto potone na morsko dno. Znanstvenici procjenjuju da je čak 700 životinjskih vrsta ugroženo i pogođeno najezdom plastike.

Aktivisti su pozvali sve građane da potpišu peticiju na Trgu, ili na internetskim stranicama Greenpeacea, gdje možete izračunati svoj plastični otisak i saznati kako jednostavnom promjenom navika možete spriječiti najezdu velikih količina plastike u more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo