nužna dodatna ispitivanja / Izaziva li HPV rak prostate? Australski znanstvenici otkrili poveznicu između dviju bolesti

Image
Foto: Shutterstock

Dvoje znanstvenika rezultate studije objavilo je u stručnom časopisu Infectious Agents and Cancer

20.7.2020.
16:39
Shutterstock
VOYO logo

Australski znanstvenici smatraju da postoji veza između raka prostate i humanog papiloma-virusa (HPV). Do sada su ti virusi dovođeni ponajprije u vezu s rakom grlića materice. Opasni su i za druge organe.

James Lawson i Wendy Glenn sa Sveučilišta Novi Južni Wales ispitali su rezultate 26 prethodno rađenih studija o HPV-u. Oni su otkrili da su vrlo rizični tipovi HPV-16 i HPV-18 bili prisutni i u normalnom i dobroćudnom, i u zloćudnom tipu tkiva prostate. Ta dva tipa virusa ujedno izazivaju većinu kanceroznih oboljenja grlića materice. Spomenuti znanstvenici našli su dokaze da se oni i u oboljelom tkivu prostate nalaze mnogo češće nego u normalnom tkivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iako su HP virusi samo jedan od mnogih izazivača raka prostate, oni su jedini izazivač protiv kojeg je moguće cijepljenje. Zato je važno upozoriti na vezu između HPV-a i te bolesti", rekao je James Lawson.

Dvoje znanstvenika rezultate svoje studije objavilo je u stručnom časopisu Infectious Agents and Cancer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Eksperimenti sa staničnim kulturama u kojima su se virusi tipa 16 i 18 unosili  u stanice genskom manipulacijom kao i mogući pokusi na životinjama s takvim stanicama – još nisu objavljeni. Samo takve studije mogle bi pokazati da bez sumnje postoji veza između HPV-a i malignih transformacija prostate", kazao je prof. Michael Muders sa Sveučilišne klinike u Bonnu, a javlja DW.

Iako su HP virusi poznati prije svega kao izazivači raka grlića materice, njima se mogu zaraziti i muškarci i inficirati svoje partnerice ili partnere. HPV se tretira kao bolest koja se prenosi seksualnim odnosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je oko 200 različitih papiloma virusa. Cjepivo djeluje protiv najvažnijih vrsta, a to su HPV-16 i HPV-18. Istraživanja su pokazala da cjepivo pruža zaštitu u više od 95 posto slučajeva. Od neželjenih posljedica cjepiva dosad su poznate jedino otekline i crvenilo – koji prate i većinu drugih cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo