Sretna Nova! / Izbjegnite nesreću u Godini pijetla: pravila za uspješnu kinesku novu godinu

Image
Foto: AP

Nosite crvenu boju, izbjegavajte metlu, i ne bacajte smeće...samo su neka od pravila

27.1.2017.
21:23
AP
VOYO logo

新年快乐 ilitiga "sretna nova godina" na kineskom. U Kini je već službeno započela Godina pijetla. Vatreni pijetao donosi nam godinu koja je spoj pravednosti i pravde, hitnog djelovanja i logističke učinkovitosti. Pijetao je simbol sunca koji u sebi, prema kineskom vjerovanju, nosi pet odlika - hrabrosti, dobrote, odanosti, dostojanstva i dobre volje. Uz doček kineske nove godine vezane su određene tradicije i praznovjerja. Što bismo sve trebali ili ne bismo smjeli napraviti kako bismo uspješno proveli (kinesku) godinu pred nama?

Nemojte se šišati/ne režite nokte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko volite svog ujaka i ne želite ugroziti njegov život, nemojte otići kod frizera tijekom prvog mjeseca kineske nove godine.

Da bismo shvatili odakle ovo "pravilo" trebamo se vratiti u daleku 1645. godinu. Godinu dana prije, dinastiju Ming (porijeklom Han Kinezi) u borbi su pobijedile trupe dinastije Qing (iz dinastije Mandžu). Pobjednici su zatražili od svih muškaraca Han Kineza da se ošišaju poput Mandžua, to jest da obriju glavu i ostave mali repić pozadi. Pripadnici dinastije Ming ovo su doživili kao veliko poniženje, te su odlučili ne pokoriti se. Istom su prilikom izmislili prokletstvo: "Ukoliko se ošišaš prvih mjesec dana kineske nove godine, umrijet će ti ujak." Postoji još jedno objašnjenje koje kaže da se šišanjem kose ili noktiju lišavate bogatstva u sljedećoj godini. Ista vas sudbina čeka ukoliko perete kosu na dan Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nosite crvenu boju i izbjegavajte bijelo i crno

Od modnih dodataka do donjeg rublja, crveno je najbolji odabir. Simbol je vatre i dobrog raspoloženja, te će vam ta boja donijeti sreću za čitavu iduću godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegavajte bijelu ili crnu boju koje su simbol smrti (bijelo se nosi na sprovodima)  i nesreću (crna je boja podmuklosti).

Ne kupujte cipele niti knjige

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjenje za ovo pravilo krije se u - fonetici. Naime izgovor znaka za "par cipela" sličan je izgovoru znaka "zločest". Također, ne biste trebali kupovati knjige jer je izgovor riječi "knjiga" blizak onome znaka koji znači "gubitak".

Očistite kuću (ali ne dirajte metlu) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažljivo čišćenje kuće omogućit će vam da se riješite sve nesreće nagomilane prošle godine. Ali oprezno: ne koristite metlu! Metenjem prašine, pomest ćete si i svu sreću. Također, preporuča se da ne iznosite smeće prva četiri dana nove godine, jer to znači da "bacate svoje bogatstvo". 

Jedite ribu da biste živjeli u obilju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počastite se ribom da biste privukli bogatstvo. Objašnjenje opet leži u izgovoru znaka za "obilje" koji je sličan onome za "ribu". Ukoliko uz to planirate servirati povrće, narežite ga večer prije. Noževi i škare su također zabranjeni, jer si njima možete "odrezati sreću". 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo