Prvi u svijetu / Izgubili ste pojam o vremenu? Dobro biste se uklopili na norveški otok koji želi uvesti bezvremensku zonu

Image
Foto: Shutterstock

Kao što parovi zaključavaju brave na ograde mostova i bacaju ključ, stanovnici Sommaroya sada žele objesiti svoje satove na most

20.6.2019.
17:50
Shutterstock
VOYO logo

Norveški otok Sommaroy koji se nalazi daleko na sjeveru, razmatra ima li uopće potrebe za satovima koji bi mjerili protjecanje vremena. Naime, kako je smješten unutar polarnog kruga, na otoku od sredine svibnja do pred kraj srpnja traje polarni dan, kad sunce ne zalazi 24 sata, a u drugo doba godine, od studenog do siječnja, traje polarna noć kad sunce uopće ne izlazi. Stoga se mnogim mještanima Sommoroya koncept dana i noći čini tek poput ljudske ideje.   

Sada, u ljetnim mjesecima, kada na otoku sunce ne zalazi gotovo 70 dana, Sommaroy pokreće inicijativu kako bi i službeno bio prepoznat kao prva bezvremenska zona na Zemlji, rekao je otočanin Kjell Ove Hveding iz inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vani je sada uvijek dan i nije potrebno znati koliko je točno sati. Ako živite na sjeveru Norveške, nema smisla govoriti o večeri ili o bilo kojem drugom vremenu", smatra Hveding.

"Uče nas da navečer idemo doma i gledamo televiziju u 21 sat. O tome uopće ne razmišljamo. Zašto bismo večerali u 17 sati, a ne u 22 sata? Zašto ne bismo igrali nogomet u ponoć?", pita se Hveding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sommaroy (u prijevodu: Ljetni otok) smješten je u blizini grada Tromsoa na krajnjem sjeveru Norveške. Za oko 350 otočana sunce ne zalazi od 18. svibnja do 26. srpnja jer tada traje polarni dan. 

Djeca se stoga vani igraju usred noći, a vlasnici kuća mogu bojiti zidove kad god požele. "Zbog ponoćnog sunca, satovi su nam suvišni", kaže Hveding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piznaje da je ovo šašava ideja, no otočani su ga ozbiljno shvatili: "Sve više i više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju puno više vremena nego što nam ga daju", rekao je.

Kao što zaljubljeni diljem svijeta zaključavaju lokote na ogradama mostova i bacaju ključić u rijeku, što simbolizira njihovu vječnu ljubav, tako i stanovnici Sommaroya sada žele objesiti svoje satove na most koji vodi do otoka. Njihova ideja sve je bliže ostvarenju. Potpisana je peticija, a prije nekoliko dana Hveding ju je predstavio članu norveškoga parlamenta. Hoće li Vlada u Oslu pristati? Vrijemeće to pokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo