Ne baš slatke muke / Iznad svih očekivanja: čak 400 tisuća prednarudžbi za Model 3, kad će Tesla sve to isporučiti?

Image
Foto: Tesla

Prošle godine proizvedeno je tek 125 tisuća automobila u Teslinim pogonima pa se svi pitaju koliko godina će čekati za svoj Model 3 primjerak

21.4.2016.
17:02
Tesla
VOYO logo

Velika potražnja za tek predstavljenim Modelom 3 iznenadila je i samog vlasnika Tesle, Elona Muska! Naime, Tesla Motors su primili preko 400 000 narudžbi za automobil vrijedan 35 000 dolara.

No Teslu muče veliki problemi oko proizvodnje samog automobila. U 2015. godini tvrtka je proizvela svega 125 000 automobila što je neznatna količina u usporedbi s proizvodnjom Toyote, Mazde ili Volkswagena koji imaju višegodišnju tradiciju masovne proizvodnje automobila. Ukoliko Tesla nastavi proizvodnju ovim tempom, astronomsku narudžbu će ispuniti tek za šest i pol godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tesla
Image
Foto: Tesla

Tesla Model 3

(Izvor: Tesla Motors)

Također, dodatni problem predstavljaju litij-ionske baterije kojih je nedovoljno; Tesla bi trebao zakupiti cijelu godišnju proizvodnju spomenutih baterija koje predstavljaju ključnu komponentu poznatih automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doskočiti ovim problemima? Tvrtka je najavila otvaranje tzv. Giga tvornice koja će proizvoditi preko 500 000 tisuća baterija na godinu, ali tek od 2020. Također, trenutni poslovni model onemogućuje Tesli zaradu po automobilu, pa na svaki prodani automobil kompanija izgubi 4000 dolara.

Dodatnu opasnost Tesli predstavlja konkurencija koja ne spava. Nissan je svojim malenim Leafom ostvario pun pogodak, baš kao i  General Motors s Chevrolet Boltom koji je jeftiniji i od samog Modela 3 te se u SAD-u prodaje po cijeni od 30 000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tesla je često davao obećanja koja ne može ispuniti, postavlja se pitanje je li isporuka Modela 3 još jedan u nizu takvih ili će ovaj put ostvariti zacrtano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo