Bolji od ljudi / Iznimna strojna inteligencija: Forpheus je prvi robotski trener stolnog tenisa na svijetu

Upravo zbog tih postignuća Omronov je stroj ušao u ovogodišnje izdanje Guinnessove knjige rekorda kao prvi robotski trener stolnog tenisa na svijetu

28.2.2017.
14:48
VOYO logo

Posljednjih nekoliko godina japanska tvrtka Omron iz Kyota razvija i unaprjeđuje robotskog igrača stolnog tenisa Forpheusa. Uz pomoć umjetne inteligencije koja je sposobna procijeniti mogućnosti suparnika i tako prilagoditi igru intenzivirali su rad na njemu.

Kako radi? Robot ima dva senzora kojima uočava lopticu i jedan senzor pokreta kojim prati protivnika. Pokreti igrača i loptice bilježe se tisuću puta u sekundi kako bi robot mogao na pravi način reketom pogoditi lopticu i vratiti je suparniku. U duhu toga, ovaj je robot postao vrhunski trener jer uspješno prilagođava razinu igre te analizira moguće nedostatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forpheus može i komunicirati s igračem putem informacija na LED zaslonu pa igrač u stvarnom vremenu dobiva analizu svojih udaraca pomoću čega može poboljšati svoju tehniku. Neće nedostajati niti motivacije - robot će pokazivati ostvareni napredak u igri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog tih postignuća Omronov je stroj ušao u ovogodišnje izdanje Guinnessove knjige rekorda kao prvi robotski trener stolnog tenisa na svijetu. Ovu čast Forpheus si je priskrbio svojom "iznimnom strojnom inteligencijom i mogućnostima podučavanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo