Svatko to može / Izolacija je zahtjevna, ali na jednostavan način možete zadržati bliskost s ukućanima

Image
Foto: Shutterstock

U vrijeme velikih ograničenja postavlja se pitanje kako pomoći bolesnim članovima obitelji

28.3.2020.
20:05
Shutterstock
VOYO logo

U normalnim se uvjetima rijetko što ne može poboljšati zajedništvom i timskim radom. Nažalost, usred pandemije koronavirusa grupiranje i blizina je upravo ono što bi moglo biti pogubno.

Vlade i krizni stožeri izrekli su mjere samoizolacije u slučaju kontakta sa zaraženom osobom ili ako se sumnja na infekciju, a iz dana u dan izriču se sve strože mjere i restrikcije, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjednom, tisuće ljudi u svijetu našle su se u 14-dnevnoj karanteni sa svojom obitelji. Globalna kriza stvorila je neobične uvjete u domovima u kojima žive i bolesni i zdravi.

Postavlja se pitanje kako se brinuti o bolesnim ukućanima ako se trebate držati podalje od njih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema uputama zdravstvenog sustava, osoba sa simptomima bi, u idealnim slučajevima, trebala ostati u sobi s dobrom ventilacijom i prozorom koji se može otvoriti. Nitko iz kućanstva ne bi trebao izlaziti, čak ni u nabavu hrane i ostalih potrepština nego bi za sve to trebali zamoliti obitelj i prijatelje koji s njima ne borave.

Idealno bi također bilo da se svi pripadnici rizičnih skupina, trudnice, kronični bolesnici i osobe starije od 70 godina mogu preseliti iz doma na neku drugu lokaciju ako netko od ukućana ima simptome bolesti. Znamo da to, nažalost, nije realno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, tada bi se vrijeme provedeno u zajedničkim prostorijama poput kuhinje, kupaonice ili dnevnog boravka trebalo svesti na minimum. Također, trebali biste se koristiti zasebnim ručnicima te jesti i spavati odvojeno.

Jasno je da je ove savjete teško provesti u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako da osoba drži razmak od dva metra sa svojim dvogodišnjim djetetom? Kako da se supružnici suzdrže od prirodne navike pomaganja svom partneru?

Utjeha i brižnost u ovakvim vremenima zahtijevaju kreativnost. Iako sad ne možemo svoje najbliže zagrliti, možemo ih iznenaditi smiješnom porukom ili iznenadnim videopozivom. Važno je samo da im damo do znanja da mislimo na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je izolacija zahtjevno, za neke možda i stresno razdoblje, također je važno prisjetiti se da je to način na koji štitimo i sebe i sve pripadnike društva, piše The Guardian.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo