Revolucija u zračnom prometu / Izumitelj otkrio 'odvojivu kabinu' koja bi mogla spašavati živote u avionskim nesrećama

Vladimir Tatarenko patentirao je koncept na kojem je radio tri godine, a mogao bi spasiti mnoge živote

18.1.2016.
17:43
VOYO logo

Tatarenko tvrdi da ima rješenje za sve ljude koji dijele strah od letenja. Naime, smatra da će njegova „odvojiva kabina“ omogućiti preživljavanje u avionskim nesrećama.

„Preživljavanje avionske nesreće je moguće. Dok zrakoplovni inženjeri diljem svijeta pokušavaju avione učiniti sigurnijima, ne mogu ništa učiniti u vezi ljudi“, izumitelj je izjavio LiveLeaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazao je kako se kabina od aviona može odvojiti tijekom leta, uključujući polijetanje i slijetanje te kako uz pomoć padobrana sigurno slijeće na vodu ili tlo. Uz to, prtljaga putnika bi također bila očuvana jer bi kabina uključivala šasiju aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Logično, odmah su se javila pitanja o isplativosti ovakvog dizajna, a mnogi su tvrdili da bi došlo do znatnog povećanja cijene avionskih karata.

Unatoč tome, zrakoplovni inženjer Tatarenko tvrdi da je 95% njegovih ispitanika bilo voljno platiti više za let u takvom avionu, iako nije dao podatak o njihovoj brojci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u njegovom nacrtu postoji nekoliko mana, kao što je sudbina pilota. Naime, kokpit nije uključen u odvojivi dio kabine, a poneki su se zapitali što bi se dogodilo u slučaju zabijanja u planine ili zgrade prije slijetanja.

Ipak, čini se kako će 'odvojivi avioni' ubrzo postati stvarnost jer je Airbus otkrio planove za prvu odvojivu kabinu u studenom, no njihov je cilj prvenstveno udobnost, a ne sigurnost. Naime, putnici bi se u kabinu mogli ukrcati prije dolaska aviona kako bi skratili čekanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo