3 kategorije navodnih predviđanja / Jedino što su Simpsoni predvidjeli bila je ljudska glupost? 'Samo nekoliko epizoda smo slučajno pogodili'

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Preko 700 epizoda više je nego dovoljno da netko namontira događaje i nove serije, te da ih prozove "proročanstvima"

23.8.2020.
20:55
Screenshot/YouTube
VOYO logo


Izbori Donalda Trumpa, pandemija koronavirusa, 11/9, eksplozija u Bejrutu - sve su to, kako pišu mnogi, Simpsoni već predvidjeli u svojim epizodama. 

Nakon 30 godina i gotovo 700 epizoda, Simpsoni su, uz babu Vangu, postali najveći izvor proročanstva. No, je li to stvarno tako? Je li moguće da su Simpsoni imali magičnu sposobnost (ili kuglu) kako bi vidjeli u budućnost? Ako slučajno i jesu predvidjeli neki događaj, to je zato što, smatra manjina na društvenim mrežama, naša stvarnost nalikuje ludoj crtanoj satiričnoj emisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publika se uz Simpsone smije od 1989. godine. Bill Oakley bio je pisac i voditelj emisije tijekom jednog od najboljih perioda (otprilike, od četvrte do devete sezone). I sam je u toku s navodnim predviđanjima koja su (navodno) otkrivena i to na društvenim mrežama, čak ih raščlanjuje po kategorijama

"Prva kategorija, koja se događa izuzetno rijetko, legitimne su stvari koje smo slučajno predvidjeli", prenosi VICE. "Druga kategorija su stvari koje su se upravo dogodile u povijesti kojih ljudi nisu svjesni jer se povijest ponavlja. Nisu predviđanja bilo koje vrste. Tri su laži koje obično nastaju kada netko zajedno zalijepi dvije ili više starih scena, uglavnom iz različitih epizoda". Teorija da su Simpsonovi predviđali eksploziju u Bejrutu tipična je kategorija tri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bejrut je bio posebno grozan", rekao je Oakley. "Bilo je to iz dvije različite emisije i ni na koji način nije predviđalo eksploziju u Bejrutu, samo je predviđalo eksploziju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je krenulo od 9/11, Trump je bio slučajan 


Simpsoni kao temelj proročanstava u svijetu dolazili su u "valovima". Prvi pravi val dogodio se nakon 11. rujna kada su fanovi istaknuli navodno tajne poruke kodirane u prvoj epizodi devete sezone, "Grad New York protiv Homera Simpsona." Ukratko, Lisa drži časopis sa NYC-om za 9 dolara. 9 dolara je uz obris Manhattana i kule blizance. Najveća navala na Simpsone bila je kad je Amerika izabrala Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Država. U epizodi iz 2000. "Bart u budućnost", Lisa je predsjednica i referira na krizu koju je naslijedila od predsjednika Trumpa.

(YouTube)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://static01.nyt.com/images/2018/02/05/arts/television/05xp-simpsons-print2/oakImage-1515698051656-jumbo.png

Prema Oakleyu, ovo je jedino predviđanje kategorije 1.  "Što je najbitnije, igrali smo na kartu gluposti, odnosno - "Ovo je preglupo da bi bilo istinito, ajmo to napraviti"", rekao je Oakley. Sva ostala kvazi-predviđanja koja su remek-djelo svih samo ne autora serije, Oakley osuđuje: "Kad imate 700 epizoda, imate beskonačnost materijala koji možete rezati, lijepiti..."

(YouTube)

Simpsoni su bili, i još su, sirov i satiričan show koji je osvojio svijet. Ipak, nisu bili svi oduševljeni ovom serijom. U jednom je intervjuu prva dama Barbara Bush rekla da su Simpsoni najgluplja stvar koju je ikad vidjela. 

"Simpsoni pomažu ljudima da shvate koliko svijet može biti kaotičan. Ako su ikada i bili upozorenje ili proročanstvo, to je bilo upozorenje o povjerenju autoritetu", tvrde autori serije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://globalnews.ca/wp-content/uploads/2016/11/simpsons-donald-trump.jpg?quality=85&strip=all
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo