Izložba u Muzeju Mimara / Jedinstveno iskustvo: Stavite povez preko očiju i na drugačiji način istražite umjetnost!

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Autori izložbe posjetitelje pozivaju da ispred umjetnina namijenjenih za diranje stave povez preko očiju

30.1.2020.
9:52
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

U Muzeju Mimara od 31. siječnja do 4. ožujka održat će se multisenzorna izložba izabranih umjetnina iz stalnog postava prilagođenih za taktilno razgledavanje za osobe s invaliditetom, osobe oštećenog vida te djecu s poteškoćama u razvoju pod nazivom Umjetnost dodirom – izbor iz stalnog postava.

U svrhu ove izložbe za taktilno je razgledavanje prilagođeno pet slika koje pripadaju Zbirkama slikarstva Nizozemske i Italije. Iz Zbirke europske skulpture muzeja za ovu je izložbu izabrana umanjena kopija brončane skulpture Putta talijanskog kipara Andree del Verrocchia. Ostali su predmeti gipsani odljevi ili originalne skulpture od žada u stvarnim veličinama koje su za ogled prstima posjetiteljima ustupljene na povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite povez preko očiju...

Također, uz izloške su dostupni različiti predmeti koji služe za taktilnu usporedbu koji dočaravaju motive koji se nalaze na izabranim slikama. Isto tako, autori izložbe posjetitelje pozivaju da ispred umjetnina namijenjenih za diranje stave povez preko očiju kako bi usmjerili pažnju na otkrivanje detalja djela vršcima prstiju.

Ova multisenzorna izložba može se dotaknuti, čuti i pomirisati što pruža drugačiji doživljaj umjetnina i pridonosi jedinstvenom iskustvu kod posjetitelja. Izabrana djela skroman su presjek onoga što Muzej Mimara nudi, međutim početak su dugoročnog projekta obogaćenja kulturne ponude i korak prema inkluzivnosti posjetitelja kojima taktilna percepcija, umjesto isključivo vizualne, za sada nije dostupna u mjeri u kojoj bi obogatila živote svih pojedinaca zainteresiranih za umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorice izložbe su Doris Cvetko, Dora Mihanović i Ivana Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo