znanost otkriva sve / Jeste li se ikada pitali koliko je mjehurića u pivu? Ovi znanstvenici nisu prestali točiti dok nisu otkrili

Image
Foto: Shutterstock

Arheološka istraživanja pokazuju da ljudi proizvode pivo već najmanje pet tisuća godina

15.5.2021.
16:00
Shutterstock
VOYO logo

Kada natočite pivo u čašu, ona se gotovo odmah počne ispunjavati bogatom pjenom koja se potom raspršuje u tisuće i tisuće mjehurića. Isprva se čini da ih je beskonačno, no ako ste se ikada pitali koliko ih je točno, ovaj znanstvenik ima odgovor, piše Live science.

Gérard Liger-Belair, profesor kemijske fizike na francuskom sveučilištu Reims Champagne-Ardenne prvo je proveo takvo istraživanje sa šampanjcem te je zaključio da jedna čaša šampanjca proizvede oko milijun mjehurića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je Liger-Belair odlučio zaviriti u dno pivske čaše te je otkrio da pivo proizvodi dvostruko više mjehurića od šampanjca, do dva milijuna u samo pola čaše.

Image
kupuju sve generacije /

Jednima smrkne, drugima svane: Riječani navalili na 55 tisuća litara piva koje se prodaje u pola cijene

Image
kupuju sve generacije /

Jednima smrkne, drugima svane: Riječani navalili na 55 tisuća litara piva koje se prodaje u pola cijene

Arheološka istraživanja pokazuju da ljudi proizvode pivo već najmanje pet tisuća godina, a vjerojatno je da se i radi o razdoblju od čak 13 tisuća godina. Pivo je daleko najpopularnije piće na svijetu, a godišnje ga se proizvede 200 milijardi litara, navode u istraživanju Liger-Belair i koautorica Clara Cilindre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su zaključili da na ukupan broj mjehurića utječu tri faktora: koncentracija raspršenog ugljikovog dioksida u čaši, volumen mjehuruća i trenutak u kojem postane osiromašeno ugljikovim dioksidom da se mjehurići više ne mogu formirati.

No, to nije jedino što su istraživali. Cilindre i Liger-Belair također su ustanovili da kada se mjehurići rasprše na jeziku onoga koji pije pivu, oni zapravo pojačavaju okus samog piva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjerujemo da bi pivska industrija mogla imati koristi od ovakvih istraživanja i znanosti o mjehurićima'', rekao je Liger-Belair.

Detaljno istraživanje objavljeno je 31. ožujka u časopisu ACS Omega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo