Istražujemo / Jeste li znali da su gume u potpunosti ekološki iskoristive? Evo gdje završavaju stare auto-gume

Na deponiju se sada nalazi 6 tisuća tona guma, a ukupno godišnje Hrvati zavoze 18 tisuća tona guma

25.11.2018.
9:20
VOYO logo

Doba je godine kada vulkanizeri trljaju ruke, ali i padaju s nogu od posla zbog zamjene zimskih guma. No, jeste li se ikada zapitali gdje završavaju sve te stare, istrošene auto-gume te za što se sve mogu iskoristiti? 

Odgovor je na jednom jedinom mjestu u Hrvatskoj gdje se one recikliraju. Iako izgledaju kao otpad kojega se teško riješiti, gume su u potpunosti ekološki iskoristive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom hladnijih dana sve je više auto-guma koje su dale svoje. Nakon desetaka tisuća prijeđenih kilometara spremne su za otpis, a jedini put koji će još prevaliti je od vulkanizera do Trnovca Bartolovečkog. 

"U tvornici reciklaže guma vrši se prihvat svih otpadnih guma koje dolaze u reciklažno dvorište. Tu se gume moraju pregledati da li su čiste od svih otpadnih stranih tijela, a potom se tovare u stroj koji ih usitnjava", kazao je Damir Kirić, direktor tvrtke za reciklažu guma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

150 novih proizvoda

U gumama ima i tekstila i čelika. Nakon odvajanja, tekstil ide u dvije cementare u Hrvatskoj za dobivanje energije, a čelik u čeličane. Od ostatka se dobivaju gumena zrnca, a od njih 150 novih proizvoda kao što su podloge za dječja igrališta, za sportske terene, razne aqua parkove, rade se atletske staze...

Od starih guma rade se i kotači za kontejnere, stalci za prometne znakove, a da nema gumenog granulata u umjetnoj travi, lopta na nogometu ne bi mogla lijepo odskakivati. No Hrvatska je premalo tržište, pa 95 posto svega što iziđe iz pogona izvez se po Zapadnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6 tisuća tona guma na jednom mjestu

Čak 80 posto svih starih guma iz Hrvatske dolazi upravo na jedno mjesto, na deponij u Trnovcu Bartolovečkom. Tamo se sada nalazi 6 tisuća tona guma, a ukupno godišnje Hrvati zavoze 18 tisuća tona guma.

Da bi popunili kapacitet od 25 tisuća tona i bili profitabilni, gume moraju uvoziti iz Slovenije i Mađarske. Ovdje svakoga dana stigne između 10 i 12 punih šlepera. Sakupljanje guma od vulkanizera i reciklažnih dvorišta gdje ih građani mogu besplatno ostaviti, organizira Fond za zaštitu okoliša. No ovakvog sustava prije 13 godina nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vjerujte, ne znam uopće što je bilo prije 13 godina, nemam pojma gdje je išlo. Bojim se da se zatrpavalo u zemlju, ili u more već bacalo ili takve stvari", kazao je direktor tvrtke za reciklažu guma.

Stoga, sljedeći put kada će vam biti teško izdvojiti za kupnju novih guma, sjetite se da ćete ih, i nakon što ih potrošite vožnjom, jednom možda koristiti na nekom drugom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo