SVE VIŠE ŽRTAVA / Jesu li putovanja avionom postala nesigurna? Lani je u 15 avionskih nesreća poginulo 556 ljudi

Image
Foto: AP Images

Najteža nesreća prošle godine dogodila se u listopadu kada se avion kompanije Lion Air srušio u Indoneziji

2.1.2019.
7:10
AP Images
VOYO logo

Prošle je godine došlo do velikog porasta broja mrtvih u zrakoplovnim nesrećama u odnosu na godinu ranije, ali je 2018. ipak bila deveta najsigurnija godina otkad se vodi statistika, piše u utorak BBC.

U zrakoplovnim nesrećama 2018. poginulo je 556 ljudi, dok ih je godinu prije poginulo 44, objavila je organizacija za sigurnost zračnog prometa (ASN).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteža nesreća prošle godine dogodila se u listopadu kada se avion kompanije Lion Air srušio u Indoneziji, a poginulo je 189 ljudi.

Godina  2017. bila je najsigurnija u povijesti za komercijalne letove - nijedan veliki putnički zrakoplov nije se srušio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ASN, organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj, kazala je da je tijekom 2018. bilo 15 nesreća sa smrtnim posljedicama.

Uz onu Lion Aira, najgore su bile ona na Kubi u srpnju kada je poginulo 112 ljudi, u veljači u Iranu sa 66 mrtvih, te pri slijetanju zrakoplova u zračnu luku u Kathmanduu u ožujku kada je poginula 51 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je stanje ukupno sve bolje kroz posljednjih dvadeset godina, ASN kaže da najveću zabrinutost izazivaju nesreće koje su posljedica gubitka kontrole u letu (LOC) jer se upravo zbog toga dogodilo najmanje deset od 25 najtežih nesreća u posljednjih pet godina.

LOC se odnosi na nesreće u kojima posada leta nije mogla održavati kontrolu nad zrakoplovom u letu, što je rezultiralo nenadoknadivim odstupanjem od željenog plana leta. LOC može proizaći iz niza smetnji uključujući kvarove motora, zaleđivanje ili gašenje i to je jedna od najkompleksnijih kategorija nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Međunarodnoj udruzi zračnih prijevoznika (IATA) smanjenje ove kategorije nesreća prioritet je zrakoplovne industrije.

Većina nesreća kojima je uzrok gubitak kontrole u letu ne može se preživjeti, naglašava ASN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo