NESREĆA POKRENULA RASPRAVE / Automobil koji vozi sam - san snova ili opasna budućnost? Cvetojević: 'Na autocestama sam većinom na autopilotu'

Mnogim zaljubljenicima u tehnologiju i automobile ostvarila su se maštanja pojavom autonomnih vozila

22.4.2021.
7:00
VOYO logo

Automobil koji vozi sam - san snova ili opasna budućnost? Nova nesreća Teslina automobila pokrenula je lavinu rasprava o sigurnosti, odnosno nesigurnosti autonomnih vozila. U američkom Texasu dvojica muškaraca izgubila su život upravo u automobilu s aktiviranim autopilotom.

Mnogim zaljubljenicima u tehnologiju i automobile ostvarila su se maštanja pojavom autonomnih vozila. Saši Cvetojeviću ovo je drugi Tesla električni automobil u 7 godina i opcija autopilota čini mu vožnju još ugodnijom.

''Većinu mojih vožnji na autocestama vozim na autopilotu. Nekad u gradu kada je gužva i onda mi on omogućava da krene, stane, zaokrene i da jednostavno mogu biti malo opušteniji, ali i dalje moram pratiti cestu i biti skoncentriran na cestu'', rekao je Saša Cvetojević, poduzetnik i vlasnik električnog automobila.

Što nisu bili dvojica Amerikanaca. Poginuli su u Teslinom automobilu nakon što se zabio u drvo i zapalio. Policija je ustvrdila da za vrijeme autopilota nitko nije bio za upravljačem - jedan je bio na suvozačkom, a drugi na stražnjem sjedištu.

Image
prepoznavanje i praćenje lica /

Umjetna inteligencija postala je dio svakodnevice, u njenom razvoju sudjeluje i ova uspješna švedsko-hrvatska tvrtka

Image
prepoznavanje i praćenje lica /

Umjetna inteligencija postala je dio svakodnevice, u njenom razvoju sudjeluje i ova uspješna švedsko-hrvatska tvrtka

''Izuzetno je malo vjerojatno da je autopilot bio uključen. Postoji veliki niz sigurnosnih procedura da biste vi mogli s autopilotom voziti. Primjerice ruke moraju biti na volanu, vi morate biti na sjedalu, postoji senzor, morate biti vezani, autopilot prepoznaje oznake brzine i ne dozvoljava preko 10 kilometara od dozvoljene brzine'', kazao je Cvetojević.

O cijelom slučaju nad kojim se provodi policijska istraga oglasio se i Elon Musk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tesla se s aktiviranim autopilotom približava 10 puta manjoj mogućnosti za nesreću od prosječnog automobila'', napisao je na Twitteru Musk.

Iz Tesle naglašavaju da su u prvom kvartalu ove godine zabilježili tek jednu nesreću na oko 4 milijuna prijeđenih milja uz korištenje Autopilota. Pouzdanijem radu autonomnih vozila u Hrvatskoj pridonijet će i uvođenje nove 5G tehnologije.



''Naše vrijeme odaziva je dvjestotinjak milisekundi, a automobil da bi mogao na vrijeme zakočiti, donijeti odluku da će krenuti u nekom drugom smjeru mora reagirati puno brže. I onda mu upravo ta mogućnost 5G mreže koja se zove niska latencija daje dovoljno vremena, odnosno dovoljno je brz da može pravovremeno donijeti odluku'', rekla je Nataša Malić, direktorica HT-a za planiranje i inženjering pristupnih mreža.

A Tesli će osim ovakvih nesreća i pada dionica na burzi, pomutnju na tržištu izazvati i kineski div Xiaomi. U idućem desetljeću u razvoj električnih automobila namjeravaju uložiti čak 10 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo