civilizacijski doseg / Joey iz Prijatelja je seksist, Seinfeld je neprimjeren, čestitaju se blagdani umjesto Božića: Što nam je napravila politička korektnost?

Umjesto političke nekorektnosti u javnom prostoru, mi imamo cenzuru, kaže komičar Ivan Šarić

18.12.2021.
8:00
VOYO logo

Grabar Kitarović je obukla Kolindu, baš tako se zove haljina koju dizajnirala Snježana Šilinger nekoć Mehun, a bivša predsjednica ju je odjenula na sajmu u Dubaiju. I onda su s portala vrištali naslovi o tome da nosi istu haljinu kao Ecija Ivušić, valjda zato što je Ecija mlađa pa se to mora istaknuti.

Bilo je naslova da nosi veličinu small, da se utegnula u haljinu i smršavjela.  I tako se, potpuno isto o njoj pisalo u vrijeme kada je bila predsjednica Republike. O njezinim trepavicama, frizuri, haljinama, kilama, dijetama i o jadnom Jakovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je seksizam koji se u Hrvatskoj ne doživljava kao seksizam, nego kao nešto normalno i to je potpuno nevjerojatno s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo. Jer, politička korektnost toliko je uzela maha da je sve problem.

Image
Korona dodjela /

Dodjelu Oscara mnogi su nazvali dosadnom, bez glamura i zabave - ipak, haljine su mnoge očarale!

Image
Korona dodjela /

Dodjelu Oscara mnogi su nazvali dosadnom, bez glamura i zabave - ipak, haljine su mnoge očarale!

Likovi iz Prijatelja sada su seksisti koji Monicu neprimjereno ismijavaju zbog debljine.
Seinfeld je problem jer se ruga Azijatima, Indijcima, ili velikim nosevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok službeni Bruxelles predlaže da se čestitaju blagdani, da se ne bi slučajno netko uvrijedio. Gradonačelnica Sarajeva je otišla i korak dalje pa je svima zaželjela - sretan kalendar. Je li to pretjerana korektnost ili samo pretjerivanje?

"Politička korektnost je jedan civilizacijski doseg, bez političke korektnosti ne možemo pričati o uljuđenom društvu, naravno, pitanje je opet sve mjere i primjene te ideje i primjene te političke korektnosti u određenim okolnostima", objašnjava Marijana Grbeša Zenzerović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njujorški odbor za obrazovanje je prije nekoliko godina predložio da u školskim testovima ne postoje riječi dinosaur jer neki ljudi ne vjeruju u evoluciju, rođendan jer ga Jehovini svjedoci ne slave, terorizam jer je prestrašna riječ ili razvod jer je prebolna. Prijedlog im nije prošao, ali očito suludih primjera ima i preko bare.

Od tamo zapravo i potječu. Bilo da se rugaju debeloj Monici, Rossovom sinčiću koji se igra s barbikama,ili kad Joe radi ovo: "How you doin'". Prijatelji su danas politički nekorektni, a vjerojatno zato i smiješni. 

Javnu osudu doživjele su i brojne epizode Seinfelda. Soup NAZI danas vjerojatno ne bi ni bio snimljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo to, nego nemate više ljude koji to znaju i žele snimiti, radi se o tome da je to jedna baština humora, povucimo od Montyja Pythona do Seinfelda i ovo između - to je sve bio jedan apogej humora, kvalitetnog inteligentnog humora, koji danas nema svoje mjesto, danas nemate ni takvu publiku, ni takve ljude", tvrdi Danijel Rafaelić, filmski kritičar.

"Prohujalo s vihorom" 1939. nagrađen s deset Oscara, gotovo je cijelo stoljeće bio kultni film, a onda je postao nepoželjan zbog romantiziranja ropstva. U "Doručku kod Tiffanija" bijelac Mickey Rooney glumi Yunioshi. Danas to izgleda rasistički i kao stereotipna karikatura, prije 60 godina nije. Sve više starih filmova danas ima ili disclaimere, cenzuru ili zabranu prikazivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo današnja opterećenja naša lijepiti na umjetničke stvari koje su nastale u prošlosti, to je osnovno krivo", kaže Rafaelić.

Sve se to dogodilo dosta naglo, kaže Nina Violić, koja je prije pet godina glumila u predstavi "Ciganin, ali najljepši". Nakon predstave su glumcima prišli njemački selektori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu znali kako da nam to objasne, oni su rekli da bi njima bilo nemoguće tu predstavu odigrati u Berlinu, kao zašto, zato što Rome igraju moji kolege Alma Prica, Livijo Badurina i Filip Vidović. Oni su čak farbani malo tamnijim puderom. I oni su rekli da bi to tamo bilo toliko politički nekorektno da bi ih napali svi živi. Danas mi je to normalno, prije pet godina mi je bilo čudno", ispričala je Violić.

Meštrovićevi Indijanci, Strijelac i Kopljanik, simboli Chicaga, zamalo su uklonjeni, baš poput Kolumba, a raspravljalo se o svrgavanju još 40 gradskih spomenika jer bi možda mogli nekoga uvrijediti. Kada je J.K. Rowling izjavila da samo žene mogu imati menstruaciju, digla se ne samo javnost, nego i sam Harry Potter, a Justin Trudeau se javno posuo pepelom jer se, dok još nije bio kanadski premijer, na jednoj tematskoj zabavi obukao u Aladina i zacrnio lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donald Trump se, pak nikad nije ispričao za recimo ovo: "žene koje vam se ne sviđaju nazivali ste "debelim svinjama", "psima", ljigavcima i odvratnim životinjama", kazala je novinarka bivšem američkom predsjedniku, a on je odgovorio: "Samo Rosie O'Donnell".

Rekao je tada da za političku korektnost nema vremena, nekoliko godina kasnije Twitter, Facebook i YouTube su ga poništili. U Hrvatskoj se politička nekorektnost uglavnom svodi na seksizam i nitko zbog toga nije "cancelled".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović javni prostor je bio prepun različitih vrlo ružnih kvalifikacija od plavuša, glupa itd, i to javni, službeni javni prostor, ne društvene mreže. Isto tako slušamo sada da su određene političarke narikače, slušali smo prije da žena nije za mudraca nego za madraca.

Primjera ima gotovo svaki dan, ovo su neki od najpoznatijih:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođo Sobol držite se pristojnosti, kao što se držite plesa oko štange", kazao je Šeks. "Volimo kad su nam sestre u pripijenom", rekao je Siniša Varga. "A slatki se Damira", poručio je novinarki premijer Plenković.

Politička korektnost za političare nije dovoljna. Kad predsjednik neistomišljenike zove plamenim jazavcima, zaštićenim medvjedima, pa čak i opušcima. Vrijeđa ih, ali tek kada je rekao da je ministar gaulajter, nacistički starješina, zašao je u političku nekorektnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik u svojoj funkciji ima ulogu uzora ako on u svojoj poruci premijeru kaže, satirično ili ozbiljno "ne buš mi došel", onda i ovi studenti ovdje mogu kad im zakažem ispit reći ne bum vam došel i to je nažalost ta razina političke odgovornosti koju naši političari nikako ne žele prihvatiti", kaže komunikologinja Nikolin Borčić.

Umjesto političke nekorektnosti u javnom prostoru, mi imamo cenzuru, kaže komičar Ivan Šarić, osobito kad je u pitanju novac. "Ja na svojim nastupima mogu pričati sve i svašta, jer oni dolaze u moj prostor, dok recimo kad me angažiraju za neke korporativne gaže onda mi kažu molim te samo se ne diraj politike ili religije. Ja to više ne smatram političkom korektnošću koliko smatram cenzurom", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretjerano ispravljanje, korektno govorenje onoga što se očekuje i cenzuriranje problematičnih izraza neodoljivo podsjeća na Orwellov novogovor, a u umjetnosti on je besmislen i neiskren.

"Mene samo zanima što će biti ovim klincima koji misle da su cool, da su osviješteni i da su vogue, što će njima biti za 15 godina i kako će o njima razmišljati. Jer o nama se razmišlja: 'A vi ste gledali Friendse, vi ste gledali Seinfelda koji imaju takve i takve rasističke fore, culture appropriation jer je obučen u Indijance itd'. Tako da i njima će se nešto slično dogoditi jer i našim starcima se tako dogodilo jer mi isto tako gledamo na njih", kazao je Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička korektnost doista jest civilizacijski doseg, no za nju postoji mjesto i vrijeme. Nekorektne će društvo poništiti, a greške se skupo plaćaju. No, sigurno se ne bi proslavili ni da vam vic počinje s "idu tri muškarca prekomjerne težine iz jedne germanske zemlje". Svačiji prvi vic će uvijek biti vic tri debela Nijemca, ma koliko bili nekorektni. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo