nova studija / Još malo pa nestalo: Znanstvenici izračunali kada će na Zemlji ponestati kisika

Image
Foto: Shutterstock

Nove procjene ističu kako atmosfera puna kisika - kao i život ovisan o kisiku - vjerojatno neće biti trajna značajka Zemlje

8.3.2021.
8:45
Shutterstock
VOYO logo

Nova studija procjenjuje da će Zemljin kisik trajati još samo oko milijardu godina, što znači katastrofu za najveći dio života na planetu.

Dva su znanstvenika u članku objavljenom u časopisu Natural Geoscience predvidjela da će se Zemljina atmosfera bogata kisikom vratiti u sustav bogat metanom, kakva je bila do prije nekih 2,4 milijarde godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazumi Ozaki i Christopher Reinhard došli su do ovog zaključka modelirajući brojne zemaljske sustave, klimatske, biološke i geološke, kako bi ispitali vremenski raspon atmosferskih uvjeta na Zemlji, prenosi IFLScience.

Image
Kako je tamo dospjela? /

Bez vode, kisika i u nemogućim uvjetima: Na površini Mjeseca stvorila se - hrđa!

Image
Kako je tamo dospjela? /

Bez vode, kisika i u nemogućim uvjetima: Na površini Mjeseca stvorila se - hrđa!

Život na Zemlji omogućava visoki udio kisika u atmosferi našeg planeta. Ona je plodno tlo za fotosintetske organizme koji djeluju kao kamen temeljac za život na planeti. Međutim, nove procjene ističu kako ova oksigenirana atmosfera - kao i život ovisan o kisiku - vjerojatno neće biti trajna značajka Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Atmosferu nakon velike deoksigenacije karakterizira povišeni metan, niska razina CO2 i nikakav ozonski omotač", navodi Kazumi Ozaki.

Promjene će se dogoditi u geološkom vremenskom rasponu od milijuna i milijardi godina pa ih ne treba miješati s trenutnim promjenama Zemljine atmosfere na koje utječe čovjek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova saznanja utječu i na život na drugim planetima 

Jedna od glavnih sila za koju se misli da pokreće ovu dugoročnu promjenu razine kisika je postupno jačanje sjaja sunca. Kako će to zagrijavati planet, znanstvenici zaključuju da će na kraju smanjiti količinu ugljičnog dioksida u atmosferi, jer CO2 upija toplinu i razgrađuje se. Na kraju, biljke i drugi organizmi fotosinteze neće imati dovoljno ugljičnog dioksida za proizvodnju kisika, zbog čega će on nestati iz atmosfere.

Ova nova procjena ne utječe samo na život na Zemlji, već bi mogla dovesti do boljeg razumijevanja života na drugim planetima. Kisik i s njim povezani nusproizvodi neki su od ključnih bioloških potpisa koje znanstvenici koriste kako bi "nanjušili" potencijalno nastanjive planete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kao što pokazuje ova nova studija, čak ni Zemlja možda neće biti trajno bogata kisikom, što sugerira da ćemo možda trebati proširiti gledište kada tražimo život izvan našeg Sunčevog sustava.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo