DAVNE 1886. GODINE / Junakinja modernog doba: Ovo je gospođa koja je izumila perilicu posuđa. Hvala joj!

Image
Foto: Shutterstock/Profimedia

Na papiru je nacrtala dizajn, postavila odlične uvjete, ali trebala je pomoć oko mehanizacije

29.6.2022.
17:00
Shutterstock/Profimedia
VOYO logo

Koristimo je praktički na dnevnoj bazi. Neke su skuplje, neke jeftinije, ali za vas će napraviti sve ono što se vama ne da u tom trenutku.

Onog trenutka kada bi samo htjeli odmoriti nakon nedjeljnog ručka sjetite se koliko posuđa imate za oprati. Ipak, lonce, tanjure, čaše, vilice i noževe može oprati perilica posuđa. I to je zasigurno spas za mnoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A izmislila ju je Josephine Cochrane, američka kućanica, još davne 1886. godine. Ali, vratimo se nekoliko godina prije toga. Joel Houghton 1850. godine predstavio je svoj uređaj za pranje posuđa. Ipak, bio je neprikladan za praktičnu upotrebu, odnosno patentirao je drveni stroj s ručno okrenutim kotačićem koji je prskao vodu na posuđe.

Image
PRIJE 120 GODINA /

Ovih dana svi govore da je klima jedan od najboljih ljudskih izuma. Ovo je gospodin koji je zaslužan za to

Image
PRIJE 120 GODINA /

Ovih dana svi govore da je klima jedan od najboljih ljudskih izuma. Ovo je gospodin koji je zaslužan za to

No, nije to bilo tako savršeno i nije bio praktičan za daljnju uporabu. Tu je uskočila Josephine koja se već kao 19-godišnjakinja za Williama Cochrana, osam godina starijeg čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je Josephine još uvijek bila mlada, voljela je zabavu. S prijateljima je provodila mnogo vremena, a poslove poput čišćenja, pranja i kuhanja nije voljela. 1883. godine umro je njezin suprug William, a ona ostala sama s njegovim dugovima. Tako nije mogla plaćati ni poslugu koja bi joj radila sve po kući, a posuđe se trebalo prati.

Tada je odlučila da se mora pokrenuti i izmislila je perilicu posuđa. Na papiru je nacrtala dizajn, postavila odlične uvjete, ali trebala je pomoć oko mehanizacije. No, redom je nekoliko muškaraca odbilo suradnju s njom jer su smatrali dizajn lošim. Budući da je sama znala što želi i kakav joj je plan, zaposlila je mehaničara Georgea Buttersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perilica je imala nekoliko prednosti. Sama je zagrijavala vodu, omogućavala pranje posuđa vrućom vodom, a i košara u koju se stavljalo posuđe bilo je dobro namješteno tako da se suđe nije moglo pomicati.

Zajedno s Buttersom podnijela je patentnu prijavu američkom patentnom uredu i samo tri dana poslije Božića Josephina je patentirala prvu učinkovitu perilicu posuđa na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovala je vlastitu tvrtku i potpisala ugovor s Tait Manufacturingom kojoj je na čelu bio upravo Butters. 1893. godine, sa svojih 54 godine na izložbi u Chicagu demonstrirala je svoj uređaj, a prvu seriju suđerica odmah su kupili kafići i restorani koji su radili na izložbi.

Na kraju krajeva, svijet je zahvalan Cochrane što je svim ljudima diljem svijeta olakšala ovaj "mukotrpan" posao. Nekad na kraju iz lijenosti može sinuti ideja koja će i 136 godina kasnije još uvijek koristiti ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo