zvuči lagano, ali... / Kakav preokret: Križevčanin dao otkaz i sada prkosi najslavnijim Youtuberima na svijetu

Zarađuje od reklama na YouTubeu, te donacija svojih pretplatnika, koje uredno i transparentno objavljuje. Zarada je dovoljna pa je nedavno napustio svoj stalni u KTC-u

20.2.2018.
12:20
VOYO logo

Antonio Radić, 30-godišnji Križevčanin na svom kanalu Agadmator na engleskom komentira i analizira poznate i manje poznate partije šaha. Prvi video objavio je prošle godine u lipnju, a o ovakvom uspjehu nije niti sanjao, piše Podravski.hr.

"S ovim sam započeo kao veliki zaljubljenik u šah, s namjerom da populariziram tu drevnu igru", prisjeća se Radić. U dva mjeseca je skupio 15.000 pretplatnika. "A onda je stvar eksplodirala. U studenome sam prešao brojku od 75.000 pretplatnika, a sada rastem u prosjeku s po tisuću pretplatnika dnevno i po njihovu broju sada sam treći u svijetu. YouTubeov algoritam predviđa da ću potkraj iduće godine imati najviše pretplatnika u svijetu. Trenutačno sam prvi u svijetu po posjećenosti svoga kanala", pohvalio se Radić, a prenosi Podravski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarađuje od reklama na YouTubeu, te donacija svojih pretplatnika, koje uredno i transparentno objavljuje. Zarada je dovoljna pa je nedavno napustio svoj stalni u KTC-u. Vođenje kanala zvuči kao lagan posao, no za tako nešto je potreban veliki angažman, mnogo proučavanja šahovskih knjiga, praćenje turnira, komuniciranje s poklonicima… A skromni Križevčanin dodaje, prije svega mnogo ljubavi prema onome što radite i iskrenosti. "Nikad ne popravljam ako nešto pogrešno kažem ili pogriješim u videu. Naravno, prije svega stoji to da čovjek mora voljeti ono što radi. Ja bih sada, s ovim iskustvom, možda mogao napraviti uspješan YouTube kanal o kolačima, ali to ne bih mogao raditi", kaže Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prije neki dan prešao magičnu brojku od 100.000 pretplatnika, u petak je organizirao i turnir, koji je uživo prenosio. Planira razvijati svoj kanal, možda angažiranjem velemajstora kao komentatora ili prenošenjem uživo velikih šahovskih događaja.

Prilika za razvoj ima mnogo jer najviše pretplatnika ima iz SAD-a i Indije. Iz Hrvatske je svega 0,9 posto pa se lako može reći da Radić, iako živi u svojim Križevcima, radi u inozemstvu kao i mnogi drugi sposobni i kreativni ljudi iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo